Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă cu amenzile date în timpul stării de urgență. Cine își poate recupera banii

Ce se întâmplă cu amenzile date în timpul stării de urgență. Cine își poate recupera banii

amenzile

Curtea Constituțională (CCR) a decis miercuri că amenzile date în timpul stării de urgență, pentru încălcarea ordonanțelor militare, sunt neconstituționale. Judecătorii au decis că formularea articolului din OUG 1/1999 este lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate, lăsând la latitudinea polițistului ce amendă să dea.

Decizia judecătorilor CCR nu anulează însă automat aceste sancţiuni date celor care nu au respectat prevederile ordonanţelor militare. Cei care le-au primit, trebuie să le conteste în instanţă. Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut: minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până acum.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei, prevedea Ordonanţa care a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului.

Amenzi în valoare de 120 mil. de euro

De la începutul stării de urgenţă au fost date peste 300.000 de amenzi, în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro. Neconstituţionale sunt doar acele amenzi cu valoarea cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei, care s-au dat de la 1 aprilie până acum, prin ordonanţa de urgenţă a guvernului.

Cele date de la instituirea stării de urgenţă, de pe 16 martie până pe 1 aprilie, cu valoarea cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei, rămân valabile. Amenzile plătite deja nu mai pot fi contestate. Pentru anularea amenzilor neplătite şi primite după data de 1 aprilie, trebuie deschis proces în instanţă. Asta după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.

Amenzile pot fi contestate în instanţă într-un termen de maximum 15 zile de la ridicarea stării de urgenţă, adică, cel mai probabil, până pe 30 mai. Fostul președinte CCR Augustin Zegrean a declarat, la Digi 24, că cei care au plătit amenzile și nu mai sunt în termenul de contestare, nu mai pot primi banii înapoi.

Avocatul Poporului a contestat OUG la CCR

Avocatul Poporului Renate Weber a contestat la Curtea Constituţională odonanta de urgenţă prin care amenzile pentru cei care încălcau ordonanțele militare au fost mărite până la 20.000 de lei. Ordonanţa a fost emisă de Guvern pe 26 martie şi a intrat în vigoare pe 1 aprilie.

Ea spune că Guvernul ar trebui să vină cu o formulă pentru a anula amenzile majorate date în perioada stării de urgență, după decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțională ordonanța prin care era crescut valoarea amenzilor.  Renate Weber a mai spus că sunt mulți români din zone rurale, cu educație puțină și fără acces la internet, care s-au trezit cu amenzi uriașe și nu au știut cum să le conteste.

Cîţu: Rolul amenzilor date nu a fost de „a aduce bani la buget”

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că rolul amenzilor aplicate celor care nu au respectat ordonanţele militare nu a fost acela de a aduce bani la buget. Aceste sume nu au fost prinse în buget şi oricum nu au fost plătite foarte multe dintre ele, a precizat ministrul, într-o intervenţie la B1 TV, conform Agerpres. În opinia lui Florin Cîţu, amenzile au fost „un mod de a-i face pe oameni să stea acasă, să fie sănătoşi şi să nu răspândească virusul în societate”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: