Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă cu medicii care demisionează în timpul pandemiei de coronavirus

Ce se întâmplă cu medicii care demisionează în timpul pandemiei de coronavirus

coronavirus

Zeci de medici au început să își depună demisiile. Unul dintre motive era lipsa echipamentelor de protecţie împotriva coronavirusului. Și ordinul emis de Raed Arafat care permite detașarea lor în locurile unde sunt multe cazuri și nu există personal în spitale i-a determinat să renunțe la slujbe în timpul crizei.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan susține că în acest moment există propuneri prin care personalul medical să poată demisiona, dar cu posibilitatea să revină asupra deciziei timp de 90 zile. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus, luni seară, că nu a dat niciun ordin de ministru referitor la persoanele care demisionează din sistemul sanitar, pentru că „nu un ordin de ministru face un cadru medical să rămână, să lupte în prima linie”, ci dotarea cu echipamentele de protecţie.

Reamintim că în ultimele zile mai multe cadre medicale şi-au dat demisiile. La Arad, opt medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) şi-au depus demisia, anunţând că vor să se pensioneze. Alți 83 de angajaţi – medici, asistenţi, infirmieri, brancardieri, registratori medicali şi-au luat concediu medical, începând cu data de 23 martie. Și la Spitalul CFR din Timișoara mai multe cadre medicale au anunțat că demisionează de teama coronavirusului.

Secția ATI din Spitalul Orăștie și-a depus luni dimineață demisia, cadrele medicale fiind extrem de nemulțumite de faptul că nu au primit echipamente de protecție împotriva coronavirusului. Însă, la numai câteva ore după demisia în bloc, asistentele și infirmierele au fost convinse să renunțe la această decizie.

Ce pedeapsă propune CTP

Cristian Tudor Popescu spune că medicii care au plecat de la terapie intensivă, în plină criză de coronavirus, au comis zădărnicirea combaterii bolilor. Jurnalistul propune ca medicii care demisionează în aceste condiţii să li se ia dreptul de a profesa, aşa cum se practică în Italia.

„Au dreptul să-și dea demisia medicii. Da, au dreptul. În armată nu ar avea. În armată, pentru dezertare pe timp de război poți să ajungi în fața Curții Marțiale. În domeniul medicinei, nu. Poți să-ți dai demisia. E în regulă, dă-ți-o”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Jurnalistul consideră că „medicii care au plecat din serviciul de terapie intensivă în timpul orelor de serviciu, lăsând bolnavii în secția respectivă cu o singură asistentă care să-i ajute, acești oameni au comis zădărnicirea combaterii bolilor. Au dreptul să-și dea demisia, dar cine le dă dreptul să plece în timpul turei, în timp ce sunt acolo ca să salveze bolnavii? Își termină schimbul și după aceea își dau demisia. Văd că nimeni nu a rostit lucrul acesta în legătură cu respectivii”.

Modelul italian pentru medici

„În Italia văd că se ia o măsură foarte corectă: și acolo pot să-și dea demisia medicii, din ce motive cred ei, fie că li se face frică, fie consideră că nu pot să meargă mai departe profesional în acele condiții. Li se acceptă, nu sunt în niciun fel urmăriți de autorități pentru asta, dar nu li se mai permite să practice profesia tot restul vieții.

Pot să facă altceva, se recalifică. Dar mi se pare foarte corect pentru că tocmai au dovedit că nu aveau ce căuta în meseria de medic. Nu există în fișa postului frica și lașitatea la medici. Dacă le ai, e omenește și te înțeleg perfect. Dar atunci ieși din meseria asta și te duci și faci alta. Sunt multe alte meserii”, a punctat jurnalistul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: