Redactia.ro
Home » Știri » Ce spune Alexandru Rafila despre al treilea val de COVID: ”Trebuie să pregătim de acum terenul”

Ce spune Alexandru Rafila despre al treilea val de COVID: ”Trebuie să pregătim de acum terenul”

Ce spune Alexandru Rafila despre al treilea val de COVID: ”Trebuie să pregătim de acum terenul”

Alexandru Rafila a explicat cum poate fi evitat un al treilea val al pandemiei COVID-19 în România şi ce putem face ca să combatem oboseala pandemică.

Ce spune Alexandru Rafila despre al treilea val de COVID

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a explicat, miercuri seară, la un post de televiziune, că România se află într-o competiție între viteza de vaccinare și creșterea numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

”În primul rând, cele trei scenarii de la INSP simulează un trend similar de creștere cu cel înregistrat în ultimele 2 săptămâni și atunci vom ajunge la o cifră nu foarte mare de cazuri noi, la 20 martie sau o situație extremă, precum cea prezentată, la peste 8.000 de cazuri. Personal cred că vom fi undeva între varianta medie, cea cu 4.500 de cazuri și situația din acest moment, undeva în jur de 3.000 de cazuri, în medie, înregistrate zilnic. 

Sunt câteva elemente care sunt importante și pe care aș vrea să le subliniez. Noi suntem într-o competiție, între viteza cu care vaccinăm și potențiala creștere a numărului de cazuri. Practic este un sistem invers proporțional, cu cât reușim să vaccinăm mai repede cu atât creșterea va fi mai redusă și lucrul acesta nu depinde doar de noi, depinde și de cantitatea de vaccin care va ajunge în România și dacă să zicem este o anumită penurie de vaccinuri și nu reușim să vaccinăm mai mult de 35.000 de persoane pe zi, cu siguranță luna în luna aprilie va fi o cu totul și cu totul altă situație pentru că mai multe milioane de doze vor sosi în România în fiecare din aceste luni.

Cred că trebuie să pregătim de acum terenul pentru acel moment, pentru că dacă nu, vom ajunge în situația în care să avem mai multe vaccinuri la dispoziție și mai puțină lume care dorește să se vaccineze. Este o situație care se înregistrează inclusiv în Israel”, a spus profesorul Alexandru Rafila.

De asemenea, Alexandru Rafila a mai subliniat că este necesar un echilibru, ca oamenii să respecte în continuare măsurile pentru combaterea pandemiei.

”Oboseala pandemică se referă la oboseala oamenilor de a respecta aceste reguli. E un lucru pe care trebuie să-l luăm în considerare. Ca să evităm această oboseală este bine să luăm măsuri care să nu exacerbeze nemulțumirea sau frustrarea oamenilor. Trebuie să existe un echilibru și măsurile exagerate pot avea un efect negativ”, a mai spus Alexandru Rafila.

”Este imposibilă eradicarea coronavirusului”

Experții americani avertizează că SARS-COV2 ar putea fi prezent în lume pentru totdeauna. Asemeni gripei, s-ar putea transforma într-o boală sezonieră și se va trata prin medicamente și vaccin. Mai mult, viitoarele generații, care se vor infecta cu virusul vor dezvolta imunitate și nu vor mai fi afectate de boli severe.

”Acest coronavirus este aici ca să rămână. Eradicarea acestui nou coronavirus este practic imposibilă”, a explicat dr. John Brownstein, ofițer șef de inovare la Boston Children’s Hospital și colaborator ABC News.

Același lucru îl susține și Dr. Paul Offit, director al Centrului de Educație pentru Vaccinuri și profesor de pediatrie în Divizia de Boli Infecțioase de la Spitalul de Copii din Philadelphia,

”Nu este sigur că vom elimina vreodată acest virus. Nu este ca rujeola, unde ai imunitate sterilizatoare pe tot parcursul vieții”, spune Dr. Paul Offit.

Un alt specialist, Brownstein crede că SARS-COV2 va apărea în viitor, la oameni, mai mult în sezonul rece, iar un epidemiolog susține varianta bolii sezoniere.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: