Redactia.ro
Home » Știri » Ce trebuie să știe toți românii care au credite la OTP Bank? Ce schimbări au loc după ce Banca Transilvania a cumpărat instituția financiară

Ce trebuie să știe toți românii care au credite la OTP Bank? Ce schimbări au loc după ce Banca Transilvania a cumpărat instituția financiară

Ce trebuie să știe toți românii care au credite la OTP Bank? Ce schimbări au loc după ce Banca Transilvania a cumpărat instituția financiară

Ce trebuie să știe toți românii care au credite la OTP Bank? Iată ce schimbări au loc după ce Banca Transilvania a cumpărat instituția financiară!

Ce trebuie să știe toți românii care au credite la OTP Bank

Banca Transilvania, unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul bancar românesc, se apropie tot mai mult de finalizarea tranzacției prin care cumpără OTP Bank România. În contextul acestui proces, ambele bănci au asigurat clienții că, momentan, nu vor avea modificări semnificative în relația lor bancară. Pentru a înțelege mai bine implicațiile unei astfel de fuziuni pentru consumatori, am discutat cu Irina Chițu, analist financiar la Finzoom.ro.

Chiar dacă numele băncii se schimbă, contractul inițial rămâne valabil, explică Irina Chițu:

„Trebuie să știe că nu i se modifică cu nimic relația contractuală, contractul nu se modifică; tot ce a contractat împreună cu banca inițială se transferă la noua bancă. Va primi notificări cu care sunt condițiile, cum se numește noua bancă, dacă vine cu promoții și așa mai departe. Banca îl va anunța”, subliniază Irina Chițu, potrivit Ziare.com 

În acest moment, Consiliul Concurenței evaluează tranzacția dintre cele două bănci, iar Banca Transilvania așteaptă aprobarea finală pentru încheierea achiziției. Cu o cotă de piață deja semnificativă de 20%, este esențial ca și banca centrală să-și dea acordul pentru această tranzacție de amploare.

Ce schimbări au loc după ce Banca Transilvania a cumpărat instituția financiară

Odată ce operațiunile unei bănci sunt cumpărate, noul proprietar primește acces la informațiile referitoare la creditele și plățile clienților:

„În general, aceste treceri se fac dintr-un sistem informatic în altul. Li se dă acces la sistemul informatic cu totul. În momentul în care primești notificare, nu se pleacă de la un T0, nu se resetează totul, ci pur și simplu se continuă, doar că vor avea alte persoane de contact, poate, sau o altă aplicație bancară pe care o vor utiliza. Acestea toate se fac cu notificări prealabile, adică nu este peste noapte”, detaliază Irina Chițu.

Este important ca consumatorii să-și mențină datele de contact actualizate pentru a fi informați de orice schimbări care pot apărea în relația lor cu banca.

„Important este să urmărească să aibă datele de contact actualizate la banca respectivă, adică adresa, adresa de e-mail și numărul de telefon, printre altele. Oricum, băncile fac lucrurile acestea în fiecare an, pentru cunoașterea clientelei, și actualizează datele. Ca să poată să primească toate aceste notificări, pe care le vor primi cu siguranță în momentul în care se schimbă o denumire. Deci, se schimbă denumirea partenerului lor, dar nu condițiile contractuale. Acest lucru trebuie să-l rețină. Fiecare bancă nouă care preia (o altă bancă – n.r.) va trimite o notificare ca să știe care sunt datele de contact în caz că se dorește contactarea băncii pe parcursul relației contractuale, ca să știe care sunt aceste detalii. În rest, nu ar trebui să se modifice nimic în relația contractuală”, subliniază aceasta. 

În contextul actual, în care unele persoane trec prin perioade dificile din punct de vedere economic, este important să fie informate despre cadrul legal și să negocieze soluții cu creditorii.

„Ceea ce trebuie să rețină consumatorii – nu numai cei de la băncile care se preiau, ci de la toate băncile – este că important este ca, de câte ori este o modificare în situația personală, în partea de posibilitate de rambursare a creditului, să se ducă să negocieze cu banca, să stea de vorbă, să ceară ajutor. Să învățăm să cerem ajutor de câte ori apare o problemă sau o nedumerire. Pentru că, mai ales în lumina OUG (ordonanță de urgență – n.r.) care a apărut în februarie 2024, în momentul în care se schimbă ceva în situația ta – cheltuielile cresc foarte mult sau posibilitatea de rambursare scade, să zicem – atât banca, cât și IFN-urile (instituții financiare nebancare – n.r.) sau recuperatorii de credite au obligația să vină cu soluții, la cererea consumatorului. Să știe că are această facilitate și să o acceseze”, spune Chițu.

Această tranzacție nu este singulară în peisajul bancar românesc. În ultimii ani, au avut loc mai multe fuziuni și achiziții, iar trendul pare să continue. Este important ca, în orice astfel de situație, consumatorii să fie bine informați și să-și cunoască drepturile. Banca Transilvania a mai achiziționat în trecut alte operațiuni bancare din România, cum ar fi Volksbank, Bancpost sau Idea Bank.

„După primirea aprobărilor autorităților, Banca Transilvania va fuziona cu OTP Bank România. OTP Group va asigura o tranziție cât mai ușoară pentru clienți și angajați până când integrarea în Grupul Banca Transilvania va fi finalizată. Până atunci, OTP Bank România și subsidiarele sale vor continua să-și onoreze angajamentele față de clienți și să ofere servicii la cel mai înalt nivel. În această etapă, din partea clienților OTP Bank România nu este nevoie de nicio acțiune, ei vor beneficia de aceleași condiții de până acum în relația cu OTP România”, se arată într-un comunicat de presă. OTP a transmis același mesaj, la rândul său, clienților din România.

La momentul achiziției, BT și-a informat acționarii că OTP avea o cotă de piață de 2,64% și avea un portofoliu de 440.000 de clienți, conform raportului preliminar pentru anul 2023, distribuit prin Bursa de Valori București.

Chiar și în absența unor fuziuni sau tranzacții similare, băncile decid, uneori, să vândă datoriile pe care consumatorii le au, prin procese de cesiune de creanță. Aceste transferuri se fac, de obicei, la pachet, însemnând că o instituție bancară cedează mai multe creanțe către un partener, pentru a-și recupera o parte din banii pe care i-a împrumutat oamenilor sau firmelor.

În situațiile în care datoria pe care o persoană o are la o bancă este vândută către o altă instituție de credit, condițiile rămân neschimbate, de regulă, explică Irina Chițu, directorul comparatorului bancar Finzoom.ro

„În primul rând, trebuie să fiu anunțat, trebuie să existe o notificare. Dacă nu am primit-o, să încep să îmi pun întrebarea dacă poate nu am eu datele actualizate, poate nu au unde să mă contacteze. În momentul în care se va face o cesiune de creanță, voi fi anunțat de acest lucru. Trebuie să știu care îmi este noul partener contractual. Altceva nu am de făcut în mod special. Dacă am nelămuriri sau neînțelegeri, atunci este bine să contactez banca și să cer ajutor, să adresez întrebările respective, să nu le lăsăm în aer. Trebuie să știu exact care e situația, probabil nu se schimbă nici codul IBAN, nu se schimbă nici unde voi plăti. (…) Trebuie să contactăm banca să vedem dacă sunt modificări. (…) În mare, cam aceștia sunt pașii, pentru că, da, e clar, fiecare în parte va alege să comunice diferit, dar trebuie să comunice, este clar că o va face”, a concluzionat Irina Chițu.

Astfel, fuziunea dintre Banca Transilvania și OTP Bank România va aduce schimbări minime pentru clienți în acest stadiu. Este esențial ca aceștia să-și actualizeze datele de contact și să fie la curent cu orice notificare din partea băncii. De asemenea, în cazul unor dificultăți financiare, consumatorii ar trebui să fie proactivi și să caute soluții în colaborare cu instituția financiară.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: