Redactia.ro
Home » Știri » Cele nouă interdicții pe care românii trebuie să le respecte în perioada stării de alertă. Ce nu trebuie să faci după 15 mai

Cele nouă interdicții pe care românii trebuie să le respecte în perioada stării de alertă. Ce nu trebuie să faci după 15 mai

Stare de alerta (1)

Autoritățile din România au anunțat deja că după data de 15 mai va fi elaborată starea de alertă în locul stării de urgență care expiră pe 14 mai. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că după 1 iunie este posibil să aibă loc noi măsuri de relaxare, în cazul în care cetățenii vor fi responsabili.

Nouă restricții în perioada stării de alertă

Fostul președintele al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean a precizat pentru Digi24 că starea de alertă este o măsură mult mai ușoară, care nu conține ordonanțe militare.

Totodată, acesta a subliniat faptul că în perioada stării de alertă nu se pot stabili amenzi, iar dacă autoritățile vor să mențină amenzile, sunt nevoite să creeze o lege.

Așadar, după data de 15 mai, șeful statului a anunțat că saloanele de înfrumusețare, cabinetele stomatologice și muzeele vor fi deschise. Dar cu toate acestea, președintele României anunță că pericolul nu a trecut, motiv pentru care trebuie să fim responsabili și să ne adaptăm noilor reguli.

Cu toate că starea de alertă este mult mai ușoară față de starea de urgență, autoritățile au anunțat nouă interdicății care vor putea fi adoptate pe parcurs.

Ieșirea în public fără masca de protecție este interzisă

Klaus Iohannis a anunțat clar că purtarea măștilor de protecție vor fi obligatorii după data de 15 mai. Chiar dacă este vorba despre măștile chirurgicale sau măștile confecționate din bumbac, cetățenii sunt obligați să circule cu masca de protecție în locurile publice, la magazin și în supermarketuri.

Aglomerația în mijloacele de transport în comun sunt interzise

O a doua măsură care va trebui respectată de oameni are legătură cu modul în care se va circula în mijloacele de transport în comun. Gabriela Firea a precizat că aglomerarea va fi interzisă.

„Este normal să nu se accepte aglomerarea și este imperios necear să se urmărească zonele și rutele care tind să se aglomereze pentru a se suplimenta în acea zonă. Firesc ar fi să fie călătorii pe scaune și un rând picioare, dar nu mai mult, și la distanță. Există controlorii care înainte de pandemie doar verificau dacă a fost taxat biletul, acum pot să facă acest lucru și cu sprijinul colegilor de la Poliția locală, fără să agreseze pe nimeni, fără să fie abuzuri, fără să fie o tonalitate care să deranjeze sau care să creeze o stare de disconfort pentru călători’

Formarea grupurilor mai mari de 3 persoane este interzisă

Distanțarea socială este cea mai importantă în limitarea răspândirii de coronavirus. Așadar, în starea de alertă se interzice formarea unui grup mai mare de trei persoane, în cazul în care acestea nu locuiesc împreună.

Mall-urile nu se vor deschide

Mall-urile rămân închise și după 15 mai, pentru a se evita aglomerația. Însă, magazinele din mall care a intrare în stradă, vor fi deschise.

Statul la coadă este interzis

Deși saloanele de înfrumusețare se vor deschide după 15 mai, există câteva reguli pe care doamnele sunt nevoite să le respecte.

Programările se vor face telefonic și din timp, pentru a nu exista zone de așteptare în interiorul saloanelor.

Deplasările din localitate vor fi restricționate

Președintele Klaus Iohannis a declarat că deplasările în afara localității vor fi restricționate, iar cei care vor să părăsească localitatea, sunt obligați să completeze declarația pe proprie răspundere carea a fost modificată astăzi.

De asemenea, părăsirea localități se poate face doar în interes de serviciu, deplasarea la rude sau dacă există o urgență medicală.

Deschiderea restaurantelor nu va avea loc după 15 mai

Deschiderea restaurantelor, pub-urilor nu va avea loc după 15 mai, iar până la data de 1 iunie, cei care vor dori să își petreacă o parte din zi în cadrul acestor locații vor mai avea de așteptat.

Mersul la sala de fitness este interzis

Iar ultima restricție  pe perioada stării de alertă este mersul la sala de fitness este și el interzis, cel puțin până pe data de 1 iunie. Dar cu toate astea, este permis sportul individual, în aer liber.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: