Redactia.ro
Home » Homepage » Celulă de criză în România: ce angajați vor avea programul mai scurt pe perioada caniculei

Celulă de criză în România: ce angajați vor avea programul mai scurt pe perioada caniculei

Celulă de criză în România: ce angajați vor avea programul mai scurt pe perioada caniculei

Autoritățile iau măsuri pe timp de caniculă. Spre exemplu, unii angajați vor avea program mai scurt în această perioadă cu temperaturi extrem de ridicate. O celulă de criză, care va coordona autorităţile locale, a fost înfiinţată pentru gestionarea efectelor fenomenului meteo. Iată despre ce este vorba.

Celulă de criză în România: ce angajați vor avea programul mai scurt pe perioada caniculei

E o vreme caniculară în următoarele patru zile în România, așa că la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a fost activată celula de criză pentru caniculă şi secetă. 12 judeţe din vestul ţării sunt deja sub Cod galben de caniculă, iar alte zece vor fi de mâine dimineață sub Cod portocaliu de caniculă, până sâmbătă. Se estimează că temperaturile pot atinge și 40 de grade Celsius, iar nopțile vor fi, de asemenea, călduroase.

Printre altele, pompierii vor interveni în caz de incendii de vegetație și să transporte apa în localități unde ar putea fi probleme. Raed Arafat, şeful DSU, atrage atenția populației să fie atentă la anumite lucruri.

„Nu aprindeţi vegetaţia uscată! Nu curăţaţi terenurile folosind metoda de a folosi focul pentru curăţarea terenurilor. Ţigările. Nu le aruncaţi din geamurile maşinilor când treceţi în zonele mai ales montane şi nu numai. Pentru că o ţigară care a rămas aprinsă, care ajunge la vegetaţia uscată, poate să producă un incendiu”, a declarat Raed Arafat, şeful DSU.

Tot Raed Arafat a mai spus că trebuie să ne informăm despre starea de sănătate a bătrânilor care locuiesc singuri și care nu au aer condiționat, astfel încât să nu aibă de suferit din cauza asta. Ține de fiecare dintre noi să facem asta.

Totodată, în oraşe vor fi înfiinţate centre de prim-ajutor şi de adăpostire a populaţiei, iar autorităţile trebuie să aibă grijă că angajaţii care lucrează în aer liber au programul redus, dar și acces la apă, a relatat Observator.

Recomandări adresate populaţiei în vreme de caniculă

  • evitarea deplasărilor sau alternarea acestora cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);

  • evitarea spaţiilor aglomerate, a expunerii la soare şi a efortului fizic intens între orele 11.00-18.00;

  • asigurarea unei hidratări şi alimentaţii corespunzătoare

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: