Redactia.ro
Home » Știri » Cine este Avocatul Poporului în România. Ce funcții are această instituție prevăzută în Constituție

Cine este Avocatul Poporului în România. Ce funcții are această instituție prevăzută în Constituție

Avocatul Poporului

Avocatul Poporului apără drepturile și libertățile cetățenești în raport cu autoritățile publice și în special cu cele executive, potrivit Constituției României.

Instituția Avocatului Poporului a fost înființată prin Constituția din 1991, dar activitatea acesteia a început d-abia în 1997 ca urmare a adoptării legii 35 din 1997 care îi reglementează activitatea.

Instituţia Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică şi are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice.

Procedura de numire și funcționare a Avocatului Poporului

Avocatul poporului este numit în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului pe o durată de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată. Pe durata mandatului său, avocatul poporului nu poate îndeplini nici o altă funcție publică sau privată, cu excepția celei de cadru didactic în învățământul superior.

Avocatul Poporului își exercită funcțiile fie din oficiu fie la cererea persoanelor interesate. Pentru ca activitatea să fie eficientă, constituția obligă autoritățile publice să-i asigure sprijinul necesar. Acesta răspunde numai în fața Parlamentului, având obligația de a-i prezenta acestuia rapoarte.

Principalele atribuţii ale Avocatului Poporului

Potrivit avpoporului.ro, principalele atribuții ale Avocatului Popurului sunt:

1. activitatea de soluţionare a petiţiilor;

2. activitatea privind contenciosul constituţional:

a. formulează puncte de vedere, la cererea Curţii Constituţionale;

b. poate sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora;

c. poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor;

3. activitatea privind contenciosul administrativ: poate sesiza instanţa de contencios administrativ, în condiţiile legii contenciosului administrativ;

4. promovarea recursului în interesul legii în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu privire la problemele de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti, prin hotărâri judecătoreşti irevocabile;

5. prezintă celor două Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea acestora; rapoartele pot conţine recomandări privind modificarea legislaţiei sau măsuri de altă natură pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor;

6. prezintă rapoarte preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului sau, după caz, primului – ministru, în cazurile în care constată, cu prilejul cercetărilor întreprinse, lacune în legislaţie sau cazuri grave de corupţie ori de nerespectare a legilor ţării;

7. Avocatul Poporului poate fi consultat de iniţiatorii proiectelor de legi şi ordonanţe, care, prin conţinutul reglementărilor, privesc drepturile şi libertăţile cetăţenilor, prevăzute de Constituţia României, de pactele şi celelalte tratate internaţionale privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte.

Cine este Avocatul Poporului în România

În prezent, Avocatul Poporului este Renate Weber, în vârstă de 64 de ani. Fostă militantă pentru drepturile omului în anii ’90, susţinătoare a lui George Soros, fost europarlamentar ALDE şi critic al PSD-ului până în 2014, Weber a fost aleasă în această funcție în iunie 2019.

Renate Weber  a absolvit, în anul 1979, Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti iar mai apoi devenea avocat în cadrul Baroului din Bucureşti, până în decembrie 2004. În paralel, între 1993-2004, aceasta a deţinut şi funcţia de redactor-şef al Revistei Române de Drepturile Omului, pentru ca mai târziu să fie numită în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme constituţionale şi legislative a fostului preşedinte Traian Băsescu. Aceasta a demisionat un an mai târziu din motive de sănătate.

În septembrie 2007 Weber se înscrie în PNL şi candidează pe lista liberalilor pentru alegerile europarlamentare. Aceasta obţine un post de eurodeputat, fiind apoi realeasă în Parlamentul European în 2009 şi 2014.   În toamna lui 2014, după victoria preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale, Renate Weber a anunţat că părăseşte grupul PPE din Parlamentul European, la care liberalii se afiliaseră în urma fuziunii cu PDL, şi revine în ALDE. Decizia i-a atras de asemenea şi excluderea din partid. În august anul trecut, Renate Weber anunţa că se înscria în partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, motivând că este singura ei opţiune politică.

Renate Weber este al șaselea Avocat al Poporului. Funcția a fost deținută anterior de:

  • Paul Mitroi (mai 1997- octombrie 2001)
  • Ioan Muraru (octombrie 2001- septembrie 2011)
  • Gheorghe Iancu (septembrie 2011- iulie 2012)
  • Anastasiu Crișu (2013)
  • Victor Ciorbea (iunie 2014 – iunie 2019)
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: