Redactia.ro
Home » Știri » Cod portocaliu de viituri. Ce județe sunt afectate

Cod portocaliu de viituri. Ce județe sunt afectate

cod portocaliu vreme rea

În țara noastră, s-a emis o alertă hidrologică de către specialiștii de la „Apele Române”. Această avertizare este sub forma unui Cod portocaliu pentru viituri, care va fi în vigoare până la miezul nopții de duminică, și se aplică râurilor din județul Satu Mare. În plus, un Cod galben este activ și va rămâne valabil până marți.

Ce județe sunt afectate de codul portocaliu

A fost emis un Cod portocaliu pentru viituri pe râurile situate în bazinele hidrografice din județele Satu Mare și Bihor. Conform specialiștilor hidrologi, între orele 12:00 și 24:00 din data de 3 decembrie, se așteaptă creșteri semnificative ale debitelor și nivelurilor de apă.

Aceste creșteri vor fi rezultatul propagării viiturilor formate în amonte, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare. Râurile afectate includ Tur – sectorul aval de Acumularea Călinești Oaș (sector îndiguit – județul Satu Mare) și Crasna – sectorul aval S.H. Craidorolț (sector îndiguit – județul Satu Mare).

De asemenea, se menționează că, în perioada cuprinsă între 3 decembrie, ora 12:00, și 5 decembrie, ora 09:00, va fi în vigoare și o atenționare Cod galben pentru viituri pe râurile din bazinele hidrografice: Tur (județul Satu Mare), Crasna – sectorul aval S.H. Craidorolț (județul Satu Mare) și Barcău – curs inferior (județul Bihor).

Oamenii s-au trezit cu apa în case

Mai multe localități din nordul țării au fost afectate grav de inundații devastatoare. Avertizarea de cod roșu emisă pentru inundații a provocat pagube semnificative, iar locuitorii au fost nevoiți să se confrunte cu apele care au pătruns în casele lor, ajungând până la nivelul ferestrelor.

„Mi-am ridicat nişte saci cu mălai, cartofii sunt toţi în apă. A fost până la geam. A mai scăzut de azi-noapte. Am crezut că ne duce, atâta era de mare, până la trepte. Ne-am pus pompe electrice şi scoatem apa din beciuri să putem intra să vedem pagubele cât sunt de mari, că acum nu putem intra că apa trece de mijloc, de brâu’‘, au spus localnicii, potrivit Observatornews.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: