Redactia.ro
Home » Știri » Codul fiscal controversat al lui Marcel Ciolacu, atacat de USR la CCR. Ce motive are Opoziţia?

Codul fiscal controversat al lui Marcel Ciolacu, atacat de USR la CCR. Ce motive are Opoziţia?

Decizia CCR

USR a depus la Curtea Constituționala sesizarea care vizează legea privind unele măsuri fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Inițiativei USR se alătură cei de la Forța Dreptei și doi parlamentari PNL.

Ionuț Moșteanu a anunțat că USR a depus sesizarea la CCR cu semnăturile parlamentarilor săi, ale parlamentarilor Forța Dreptei și două semnături de la PNL.

Ce vrea USR să obţină?

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul discursului în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care îşi asumă răspunderea în Parlament pentru pachetul de măsuri fiscale, că ”de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură, s-a terminat cu privilegiile la stat, s-a terminat cu excepţiile din mediul privat”.

Cei doi liberali despre care Ionuț Moșteanu a spus că au semnat sesizarea sunt Dan Vâlceanu, fost ministru al Fondurilor Europene, și Gheorghe Pecingină.

Legea Ciolacu încalcă principiul previzibilității, securității juridice și clarității normelor. Spre exemplu, modul în care sunt redactate dispozițiile privind impozitul minim pe cifra de afaceri poate conduce la interpretări arbitrare. Neclare sunt și prevederile privind impozitul suplimentar pentru sectorul de petrol și gaze, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru cei care realizează venituri din activități independente, dar și impozitul suplimentar pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Totodată, legea Ciolacu încalcă principiul egalității în drepturi, în condițiile în care persoanele care au semnate în anul 2022 antecontracte care prevăd livrarea locuințelor în anul 2024, vor plăti TVA majorat față de persoanele care au semnat antecontractele în anul 2023.

Ce a spus Moşteanu?

„Am depus la Secretariatul General sesizarea USR, Forța Dreptei și PNL împotriva legii prin care Ciucă și Ciolacu bagă mâna adânc în buzunarul românilor care muncesc. Am găsit și doi liberali la PNL, Vîlceanu (n.red. Dan Vîlceanu) și Pecingină. Sunt semnături de la USR, Forța Dreptei și PNL”, a spus purtătorul de cuvânt al formațiunii, deputatul Ionuț Moșteanu.

Opoziția a avut la dispoziție trei zile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură, însă, cum acest lucru nu s-a întâmplat, legea se consideră adoptată.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: