Redactia.ro
Home » Știri » Codul Rutier 2023: Controlul medical de rutină poate duce la retragerea permisului de conducere

Codul Rutier 2023: Controlul medical de rutină poate duce la retragerea permisului de conducere

Schimbări majore la examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere. „Sala” se va da oriunde în ţară
Controlul medical de rutină poate duce la retragerea permisului de conducere! Iată cum și de când!

Controlul medical de rutină poate duce la retragerea permisului de conducere

Potrivit unui proiect propus de MAI, medicii vor avea posibilitatea de a trimite șoferii la consultații psihologice dacă există suspiciuni că aceștia ar putea avea probleme de sănătate mentală. Psihologul va avea atribuția de a evalua capacitatea șoferului de a conduce, iar în cazul în care constată incapacitatea acestuia, va fi obligat să informeze poliția rutieră, care va retragere permisul de conducere al individului.

MAI vrea ca șoferii cu probleme mentale constatate de psiholog să rămână fără permis auto

Prin intermediul unei ordonanțe de urgență, propusă de MAI, se dorește modificarea actualului Cod Rutier în ceea ce privește „afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule”, conform informațiilor citate de avocatnet.ro, relatează RTV. Aceste schimbări ar putea determina pierderea permisului de conducere în urma unui control medical de rutină.

„Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce (…), emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog (…), în vederea realizării unei evaluări psihologice”, se arată în propunerea MAI, potrivit sursei citate anterior. 

În cazul în care psihologul constată că șoferul evaluat nu este apt să conducă, acesta are obligația să notifice imediat poliția rutieră. Ca urmare a acestei notificări, permisul de conducere al persoanei respective va fi retras, iar aceasta va fi informată fără întârziere cu privire la această decizie:

„Persoana al cărei permis de conducere urmează a fi retras nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt de către poliția rutieră. Permisul de conducere se predă poliției rutiere în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la această dată în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură.
Rezultatul evaluării psihologice poate fi contestat în termen de 30 zile, la Comisia centrală medicală și psihologică în siguranța transporturilor”, se mai arată în propunerea MAI.

Momentan se așteaptă o decizie în cazul acestui proiect de lege.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: