E perioada în care tot mai mulți români se confruntă cu alergia la ambrozie. De la an la an, România numără tot mai multe cazuri de persoane alergice la această plantă, care se găsește peste tot. Haideți să aflăm, așadar, ce este ambrozia și care sunt simptomele alergiei la ambrozie.
Cum arată, de fapt, ambrozia. Seamănă cu pelinul
Ambrozia este o iarbă de paragină, care este adesea confundată cu pelinul. Din păcate, această plantă e una dintre cele mai răspândite de la noi și e cunoscută, în popor, drept iarbă de paragină ori floarea pustei.
Ambrozia este o plantă semiînaltă, de 50-100 de cm înălțime, și care prezintă o rădăcină bine dezvoltată de 1,2 – 1,5 cm. Frunzele acestei plante sunt alungite și ascușite la vârf, cu pețioluri cu aripi de culoarea gri, ori, după caz, verde argintie. Florile de ambrozie sunt cele, de fapt, care cauzează această reacție supărătoare.
Florile de ambrozie sunt purtătoare de polen, iar o singură plantă poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen. Planta devine dominantă de la începutul primăverii și până la jumătatea lunii iulie, rezistând foarte bine chiar și la arșiță.
Simptomele alergiei la ambrozie
Dat fiind faptul că poate produce cantități mari de polen, planta cauzează alergii puternice. În luna iulie, dar și-n septembrie ori octombrie, este cel mai puternic activă. Care sunt simptomele alergiei de ambrozie.
Cei alergici la ambrozie pot manifesta simptome precum: strănut, prurit nazal, obstrucție nazală, secreții nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare. Pe alocuri, pot provoca episoade tuse, dificultate de respirație ori chiar leziuni de urticarie.
Șocul analfilactic rămâne cea mai severă formă de reacție alergică la ambrozie. Aceasta necesită o internare imediată. În cazuri extreme, poate duce la deces.