Redactia.ro
Home » Știri » Cum arată noua declarație pe propria răspundere. Cum se completează documentul

Cum arată noua declarație pe propria răspundere. Cum se completează documentul

Declaratie pe propria raspundere

Noile restricții anunțate de autorități, joi seară, care vor intra în vigoare de săptămâna viitoare, impun din nou folosirea declarației pe propria răspundere. Mai exact, noaptea, dacă ieșim din casă între orele 22:00 și 5:00 trebuie să motivăm scopul deplasării în acest interval.

Declarația pe  propria răspundere revine

Declarația pe propria răspunderere este din nou valabilă. Asta pentru că autoritățile au anunțat noi restricții care vor intra în vigoare de luni, printre care și limitarea circulației între orele 22:00 și 5:00. Așadar, vom avea din nou nevoie de acest document, pentru a motiva scopul deplasării, în acest interval. În lipsa lui, vom fi sancționați cu amendă.

Cum arată noua declarație și cum o completăm

Noua declarație pe propria răspundere este aceeași din starea de urgență. Momentan, Raed Arafat a precizat că aceasta poate fi scrisă de mână sau descărcată de pe internet. 

Declaraţia pe proprie răspundere a fost modificată

„Declaraţia va fi scrisă de mână, în care spune clar motivul deplasării, bineînţeles, cu datele personale ale persoanei respective. (…) Poate să fie şi un formular, pentru cine vrea să descarce un formular; deci merg amândouă soluţiile”, a explicat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă la Guvern.

Așadar, dacă doriți să va descărcați un formular, o puteți face de pe site-ul stirioficiale.ro.

Cum se scrie de mână declarația pe propria răspundere

Declarația pe propria răspundere va cuprinde:

– numele și prenumele
– data nașterii
– adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale
– motivul deplasării
– data completării
– semnătura

Declarația, utilă pe timp de noapte, între 22:00 și 5:00

Ludovic Orban a explicat ce înseamnă restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte.

„Pe timpul noptii va fi permisa deplasarea doar daca este necesara. Foarte multe cazuri apar la petreceri private care se organizează în spații private, de exemplu în Centrul Vechi, în Herăstrău. Se fac petreceri, inclusiv întâlniri. Eu am văzut 15 – 20 de tineri fără mască, fără distanță. Ce nu înțeleg tinerii? Pot duce boala acasă, la părinți, la bunici și le poate afecta sănătatea. De la 22 – 23 până la 5 – 6 dimineața. Farmaciile le lași deschise. Va fi o declarație pe proprie răspundere.

E posibil să se accepte pe format online. Să arăți telefonul, să nu fie pe hârtie. Amenzile vor fi pentru nerespectarea regulilor. Dacă ești oprit de poliție și nu te încadrezi în situațiile prevăzute, vei fi amendat. Aceasta masura nu am luat-o numai noi. Aceasta masura a fost introdusa in Franta, Spania, Se pare ca a dat rezultate. A crescut ferocitatea in transmiterea virusului. Rezista mai mult. Riscul de infectare este crescut. Pe mine mă doare inima, eu sunt un liberal”, a declarat Ludovic Orban.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât, printre altele, ca să fie  interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00. Deplasarea în acest interval va fi permisă doar în următoarele situaţii, pe baza  legitimaţiei de serviciu, a adeverinţei eliberate de angajator sau a declaraţiei pe propria răspundere, în funcţie de situaţie:

– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

– deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

– deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.

– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune, pentru evitarea și limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, ca începând cu luni, 9 noiembrie, masca să fie obligatorie pe tot teritoriul României, să fie instituite restricţii de circulaţie noaptea, cursurile în învățământul preuniversitar să se desfăşoare online, reuniunile şi petrecerile publice sau private, în spaţii închise sau deschise, să fie interzise, magazinele să îşi închidă programul la ora 21:00.

Etichete: