Redactia.ro
Home » Știri » Cum arată noua declarație pe proprie răspundere și când trebuie să o folosim. Descarcă formularul

Cum arată noua declarație pe proprie răspundere și când trebuie să o folosim. Descarcă formularul

stare de alerta

România a ieșit din starea de urgență și a intrat în starea de alertă. Autoritățile au modificat unele restricții, iar deplasarea în afara localității se va face doar pentru câteva motive.

Persoanele care vor să iasă din localitate trebuie să completeze un nou tip de declarație pe proprie răspundere. Totodată, în hotărârea adoptată de Comitetul pentru Situații Speciale de Urgență nu sunt menționate sancțiunile pentru cei care încalcă restricțiile.

Descarcă modelul de declarație aici.

Cum vom putea ieși din localitate

Persoanele care vor să se deplaseze în afara localității o pot face doar dacă declară motivele următoare:

 • Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • Deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
 • Deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
 • Deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
 • Deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
 • Deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
 • Deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
 • Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • Deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
 • Deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
 • Deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Românii nu vor primi amenzi până luni

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prevede o serie de măsuri care trebuie luate de români și o serie de restricții pe care aceștia trebuie să le respecte pe toată perioada stării de alertă.

Dar, în hotărârea adoptată nu sunt menționate amenzile nici pentru cei care nu poartă măști de protecție în spațiile publice închise, nici pentru cei care încalcă restricțiile de deplasare.

Această hotărâre prevede doar că la „la solicitarea instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situaţiile exceptate potrivit prevederilor alin (2) (3, n.r.) se justifică prin declarație pe propria răspundere”.

Potrivit autorităților, luni, după ce va intra o lege adoptată le Parlamentul în acest sens, hotărârea va fi reglementată.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: