Redactia.ro
Home » Monden » Cum erau petrecerile organizate de Ion Dolănescu: „La el în casă intra cine voia și era poftit la masă”

Cum erau petrecerile organizate de Ion Dolănescu: „La el în casă intra cine voia și era poftit la masă”

GALERIE FOTO (5) Cum erau petrecerile organizate de Ion Dolănescu

Cum erau petrecerile organizate de Ion Dolănescu. Regretatul artist a plecat dintre nou în martie 2009, în urma unor probleme de sănătate. Pe 25 ianuarie, Ion Dolănescu ar fi împlinit 85 de ani. Deși au trecut atâția ani de la moartea maestrului muzicii populare, sunt persoane care își aduc aminte și acum de petrecerile organizate de artist. Ion Dolănescu organiza petreceri fastuoase la el acasă și putea intra cine voia.

Cum erau petrecerile organizate de Ion Dolănescu: „La el în casă intra cine voia și era poftit la masă”

Ion Dolănescu a fost unul dintre cei mai iubiți cântăreți de muzică populară. Artistul s-a stins din viață în 2009, în urma unui infarct miocardic. Lui Ion Dolănescu îi plăcea foarte mult să fie înconjurat de familie și prieteni, iar de fiecare dată când avea ocazia organiza petreceri fastuoase la el acasă. Cele mai speciale erau acelea de ziua lui. Doamna Doina Belu, una dintre oamenii de suflet ai artistului și-a adus aminte de petrecerile din casa lui Dolănescu.

Pe acea vreme, cântărețul punea la murat 2 tone de varză și tăia câte doi-trei porci când avea musafiri, de ziua lui. Doina i-a fost prietenă apropiată artistului și de multe ori îl ajuta la gătit. ”Au apus vremurile, au trecut… Atunci, petrecerile aveau alt farmec. Se cânta şi se petrecea. Ion Dolănescu avea o vorbă, «fără varză, viaţa nu are rost». Toamna îi aducea Nicolae varză de la Lunguleţu.Erau la murat 2.000 kg de varză. O puneam la murat eu cu soţul meu, Belu şi cu Piţigoi (un om din casa lui Ion Dolănescu – n.r.), timp de 3 zile. Vă daţi seama ce înseamnă 2 tone de varză la murat, în butoaie de lemn? Munceam de ne venea rău! Sarmalele erau la ordinea zilei la el acasă! Şi eu le făceam de multe ori. Îi plăcea foarte mult carnea de pui. Creştea pui, îi făceam într-un ceaunaş, îi tăiam bucăţi cu sare, piper la capac şi se mânca cu mămăligă…”, a spus Doina Belu, pentru click!

Câte persoane veneau la petrecerile organizate de Ion Dolănescu

Aceasta a mărturisit că Ion Dolănescu își servea invitații la mese festive numai cu mâncăruri tradiționale. Conform acesteia, veneau aproximativ 100 de persoane la masa organizata de Ion Dolănescu. ”Avea fini la Constanţa şi primea, pe vremea aceea, icre negre, de le consuma cu lingura. De ziua asta a lui de naştere, 25 ianuarie, eram acolo cu Mincu, cu Jean… Pregăteam sarmalele… Avea tobă, lebăr, totul tradiţional. Nu ştiu vreodată să fi pus pe masă salam sau şuncă. Ci jumări şi tobă, slănină… Se făceau câte 4 sau 5 tobe. Făceam piftie într-un tuci din ăla mare să ajungă pentru toţi musafirii, căci veneau cel puţin câte 100 de persoane la masă.Cumpăra câte 2 sau 3 porci şi îi tranşam. Iar bradul nu îl desfăcea până la ziua lui de naştere. Făceam aşa: platou cu gustări, sarmale, friptura la cuptor şi murături. Puneam sute de kilograme de murături. Nu lipseau pepenaşii şi gogonelele. Iar fasolea bătută cu ceapă, ce îi mai plăcea!”, povesteşte prietena lui Dolănescu.

Doamna Belu a mai spus că veneau mulți artiști și intra cine voia în casa lui. „Am 60 de casete din anii ’80 cu filmări de la petrecerile lui Ion Dolănescu, unde venea şi Ioana Radu şi mulţi alţi mari artişti de-ai noştri. Şi-a trăit viaţa! În 13 ani l-am visat de 100 de ori, dar numai şi numai că eram la mese întinse, că el coordona, şi era lume multă. La el în casă intra cine voia şi îl aşeza la masă. Veneau familii de curioşi iar el îi aşeza la masă, nu-i întreba cine i-a chemat.Se petrecea şi de Ziua sfinţilor Vasile, Grigore şi Ioan din 30 ianuarie! Nu e zi de la Dumnezeu să nu îl pomenesc. Îi fac pomeni şi lui, şi Ilenei Ciuculete!”, a mai spus prietena regretatului artist.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: