Banii, fie că vrem sau nu, joacă un rol foarte important în viața fiecărui om. Și, deși se spune că nu aduc fericirea, fără ei parcă nu se poate. Se întâmplă de multe ori să cheltuim peste măsură pentru lucruri de care nu avem nevoie. De asta sunt sigură că, măcar o dată, ai zis „gata, de azi o să mă responsabilizez, o să strâng bani” (fie pentru o vacanță, fie pentru o mașină, sau, poate, pur și simplu, pentru zile negre). Dar, în ciuda tuturor eforturilor depuse, n-ai văzut niciun rezultat.
Nu te simți dezamăgit, ni se întâmplă tuturor. În multe cazuri, a ști cum să ne oprim din cheltuit are legătură cu identificarea declanșatorilor emoționali și psihologici care ne determină să irosim banii. Dacă elimini acele declanșatoare, vei elimina și tentația de a cheltui peste măsură.
Am alcătuit o listă cu câteva sfaturi și metode de a strânge banii mai ușor și a opri cheltuielile excesive
Momentul zilei: Ai observat că ai mai multă energie în anumite perioade din zi? Dacă da, fă cumpărăturile în momentele în care ai mai multă energie și te simți mai puțin stresat. Vei face alegeri mai înțelepte pentru cheltuieli și vei gândi mai rațional atunci când ești relaxat și mai puțin presat.
Mediul: Există anumite medii care te fac să dorești să cheltuiești sau să te simți obligat să cheltuiești doar pentru că ești acolo? Târgurile, mall-urile sau chiar excursiile sunt exemple excelente de momente în care ai mai multe șanse de a irosi bani.
Așadar, îndepărtează ispita fie prin evitarea acestor medii, fie luând mai puțini bani cu tine. La fel, dacă ai un magazin preferat, recomandat ar fi să faci tot ce poți pentru a-ți limita ocaziile de a merge acolo.
Cum să strâng bani. Trucuri pentru a economisi
Presiunea de la egal la egal: Ai tendința de a cheltui mai mulți bani când stai cu prietenii decât în mod obișnuit? Chiar și cel mai bine intenționat prieten poate fi o influență proastă asupra noastră, mai ales dacă are el însuși obiceiuri nu tocmai bune când vine vorba despre cheltuieli. Dacă nu-ți poți permite să mănânci, să faci cumpărături și să faci vacanțe așa cum fac prietenii tăi, este în regulă să refuzi invitațiile.
În schimb, sugerează-le prietenilor tăi planuri pentru care să nu fie nevoie să scoateți o mulțime de bani. Întâlnirea la cafea, explorarea de noi trasee de drumeție în loc să verificați cel mai recent concert sau să luați o cină acasă în loc să ieșiți la un restaurant sunt câteva sfaturi de economisire a banilor care merită luate în considerare.
Nu veți putea să vă plimbați în vacanțe scumpe sau să luați mese de lux, dar vă puteți bucura totuși de o viață socială distractivă fără a scoate o mulțime de bani. Nu te speria să îți anunți prietenii că încerci să cheltuiești mai puțin; poate că te vor ajuta sau chiar ți se vor alătura! Ceea ce este important este să te înconjori de prieteni care te vor susține în timp ce lucrezi pentru a-ți atinge obiectivele financiare.
Lifestyle: Dacă ești obișnuit cu un anumit stil de viață, poate fi dificil să renunțați atunci când întâmpini brusc o problemă financiară. Dar, dacă stilul tău de viață sfârșește prin a deveni mai costisitor decât îți permite bugetul și nu știi cum să încetezi să irosești banii, poți ajunge într-o formă mai proastă. Mediul în care ai crescut are un efect puternic asupra alegerilor tale de viață.
Dacă ai copilărit într-o casă unde banii erau întotdeauna strânși, poți simți nevoia de a depăși limita când cheltuiești pentru a compensa toate lucrurile de care ai fost lipsit. În mod similar, dacă ai crescut într-un mediu în care banii nu erau o problemă, s-ar putea să te simți obligat să cheltuiești bani pe care nu îi ai pentru a menține stilul de viață cu care ai crescut.
Cel mai simplu mod de a începe să trăiești în conformitate cu stilul tău de viață de acum este să creezi un buget și să te ții de el. Poate că va trebui să renunți la unele lucruri, dar va merita când vei vedea economiile făcute.