Redactia.ro
Home » Știri » Cum se cumpără vechimea în munca

Cum se cumpără vechimea în munca

Vechime munca

Cum poți cumpăra vechimea în muncă. Dacă ți-ai pus vreodată această întrebare, iată că răspunsul este unul extrem de simplu. Tot ce ai de făcut este să plătești către stat perioadele pentru care nu ai cotizat la fondul de pensii.

Cum se cumpără, de fapt, vechimea în muncă

De acum, nu trebuie să îți mai faci griji cu privire la pensia ta, sau mai bine zis la faptul că nu ai o vechime suficient de mare pentru a beneficia de pensie, pentru că poți să cumperi vechimea în muncă.

Ordonanța de urgență OUG 163/2020 arată că doritorii care nu au calitatea de pensionar pot să o obțină, dar doar dacă plătesc în schimbul acesteia. Astfel, o persoană care vrea să își completeze stagiul de cotizare o poate face, dar pentru perioade care nu depășesc un interval de șase ani de la data în care nu au mai plătit asigurarea socială.

Românii își pot cumpăra vechime în muncă. Ce arată legea

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare”, arată OUG 163/2020.

Cum se efectuează plata

Plata pentru asigurarea socială se poate face fie într-o singură tranșă, fie în mai multe, în fiecare lună, până pw 31 august 2021.

„Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2021.

Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime.

În situația în care la data de 31 august 2021 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială”, scrie în legea OUG 163/2020.

Un lucru foarte important care mai este prevăzut de această lege este că, în cazul unor situații excepționale, în care carnetele de muncă nu se mai găsesc, sau sunt chiar deterionate și nu se mai pot citi, atunci perioadele de cotizare dinainte de data de 1 aprilie 2001, pot fi valorificare pe baza datele din arhiva electronică de la casele de pensii publice. Desigur, acest lucru se poate face doar dacă ele sunt complete.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: