Redactia.ro
Home » Știri » Cum se vor vaccina profesorii. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Cum se vor vaccina profesorii. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare din România, a explicat, marți, cum vor fi vaccinați profesorii, începând de miercuri, 24 februarie. Cadrelor didactice li se vor administra două tipuri de vaccin, în funcție de vârstă, anume Oxford/AstraZeneca Pfizer/BioNTech. De altfel, nu va fi nevoie de programare, în platforma informatică.

Cum se vor vaccina profesorii. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat, marți, într-o conferință de presă cum vor fi vaccinate anti-Covid cadrele didactice, începând de miercuri, 24 februarie. Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca vor fi cele două tipuri de seruri cu care vor fi imunizați profesorii, în funcție de vârstă, transmite Digi24.ro.

Până pe data de 10 martie va dura campania de vaccinare a profesorilor, cu prima doză.

„Procesul de vaccinare al personalului din învățământ va începe de mâine, 24 februarie, în majoritatea județelor, inclusiv București, și va continua joi cu alte 14 județe, din 26 februarie cu două județe, iar pe 1 martie în ultimele trei județe. Perioada de vaccinare durează până în 10 martie pentru administrarea primei doze”, a spus medicul militar într-o conferință de presă.

Sunt peste 100.000 de profesori programați pentru imunizare, potrivit lui Valeriu Gheorghiță.

”Estimăm aproximativ 60.000 de persoane. 42.000 de persoane sunt deja vaccinate din rândul personalului din învățământ, iar 120.000 sunt deja programate”, a precizat el.

De altfel, cadrele didactice vor fi vaccinate cu serul de la Oxford/AstraZeneca dacă au până în 55 de ani, iar profesorilor peste 55 de ani li se va administra Pfizer/BionNTech.  „Oxford/AstraZeneca până în vârsta de 55 de ani inclusiv, acolo unde nu se identifică contraindicații, și Pfizer/BioNTech la persoanele de peste 55 de ani, exceptând cazurile când se identifică contraindicații”, a mai subliniat medicul.

Vaccinare fără programare

Totodată, Valeriu Gheorghiță a spus că programarea la vaccin nu se va face în platforma specială, ci școlile vor face o listă cu toți doritorii, pe care o vor trimite către inspectoratele școlare județene, iar acestea le vor înainta către DSP-uri.

„Beneficiarii vor fi anunțați prin intermediul ISJ-urilor și a conducătorilor unităților de învățământ”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Unde se vor putea vaccina profesorii

Profesorii vor fi vaccinați în majoritatea cazurilor „în locațiile puse la dispoziție de Ministerul Educației”, sau  în „alte spații din centrele de vaccinare care nu erau puse în activitate”. În București, de exemplu s-au deschis  22 de centre cu fluxuri separate, în funcție de tipul de vaccin administrat.

În urmă cu câteva zile, medicul Valeriu Gheorghiță a explicat de ce nu s-a început mai din timp vaccinarea profesorilor.  Motivul ar fi numărul insuficient de doze de vaccin livrate de producătorii acestora.

Dar am creat o modalitate și un scenariu pentru a putea vaccina personalului din învățământ, a celor care nu sunt încă programați și vaccinați, începând probabil chiar de săptămâna viitoare, deși am anunțat de la 1 martie. Însă din evaluările pe care le avem din fiecare județ, cred că vom fi în măsură ca de săpămâna viitoare, din a doua parte a săptămânii, să putem începe vaccinarea personalului din învățământ cu prioritate”, a spus Gheorghiță la Digi24.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: