Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România

Cutremur în România. În această după-amiază s-a produs un cutremur. Conform primelor informații, seismul s-a produs în zona Vrancea, având o magnitudine de 4.1 grade pe scara Richter. A avut loc la o adâncime de 125 km. La ce oră s-a produs cutremurul?

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România. Marți, 30 noiembrie, a avut loc un seism mediu cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter. Conform Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea, la adâncimea de 125 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 87km E de Brasov, 97km S de Bacau, 100km NE de Ploiesti, 107km V de Galati, 109km NV de Braila, 148km N de Bucuresti, 173km NE de Pitesti, 176km SV de Iasi, 200km E de Sibiu, 213km N de Ruse.

Când va avea loc un cutremur puternic în România

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a declarat că momentan nu se pune problema unui cutremur puternic în România. Există posibilitatea ca peste câțiva ani să aibă loc un seim mare. ”Cutremurul din 4 martie 1977 a fost un cutremur mare, mai de suprafață ca altele, și din punct de vedere statistic n-au fost decât 3-4 obiective care au căzut din cauza acestui cutremur: blocul din Militari, Centrul de Calcul de la Ministerul Transporturilor, blocul Dunărea. Restul de blocuri care au căzut au fost foarte afectate de cutremurul din 1940 și cel din 77 le-a terminat. Aceste prăbușiri au avut loc pentru că cutremurul din 1940 a fost mult mai adânc, iar cele mai puternice efecte au fost în Focșani.Momentan nu se pune problema unui cutremur, mai durează încă mulți ani, poate 20, dar nimeni nu poate ști deocamdată ziua, ora, anul”, spune Mărmureanu, potrivit psnews.ro.

Specialistul a mărturisit că în cazul unui cutremur puternic în București, lucrurile vor fi extrem de complicate. Potrivit acestuia, impactul va fi devastator. „Eu cred că producerea unui seism puternic, va fi devastator pentru Capitală. Depinde cât de mare e seismul. Dacă va fi un cutremur ca cel din 1940, care a fost mai mare decât seismul din 1977, având în vedere ce s-a construit în România și mai ales cum s-a construit, impactul va fi devastator. Să știți că de multe ori, când un bloc e căzut în urma unui cutremur, constructorii găsesc în stâlpul respectiv o căciulă sau un pantof. Vă dați seama ce înseamnă acest lucru. În acest caz, gravitatea depinde de mulți parametri.”, ne-a declarat Gheorghe Mărmureanu.

În România se produc multe cutremure de adâncime și cutremure de suprafață, iar majoritatea oamenilor nu înțeleg care este diferența dintre cele două. Directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu a explicat diferența dintre acestea. „Cutremurele de suprafață sunt cele care se produc la o adâncime de aproximativ 15-20 de kilometri, iar cutremurele de adâncime sunt cele care merg până la 200 de kilometri. În România, cutremurele de suprafață nu sunt importante sau semnificative. Țara noastră este afectată puternic de cutremurele vrâncene care au până la aproximativ 200 de kilometri. În ultimul timp am descoperit că avem cutremure de foarte mare adâncime și care determină ca accelerațiile care apar pe teritoriul României să fie mai mare decât epicentrul Vrâncioaia”, a mai spus specialistul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: