Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur în România. Unde a fost simțit seismul

Cutremur în România. Unde a fost simțit seismul

_Cutremur în România. Unde a fost simțit seismul

Cutremur în România. În această dimineață a avut loc un cutremur în România. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat unde s-a produs seismul și ce magnitudinea a avut. Conform specialistilor, cutremurul a avut loc o adâncime de 66 km.

Cutremur în România. Unde a fost simțit seismul

În acestă dimineață s-a produs un cutremur în România. În ultima vreme, cutremuruele sunt din ce în ce mai dese la noi. Potrivit Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut magnitudinea de 3,2 pe scara Richter și a avut loc în zona seismică Vrancea, județul Prahova. Seismul s-a înregistrat la adâncimea de 66 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 35km SE de Brasov, 59km N de Ploiesti, 113km NE de Pitesti, 117km N de Bucuresti, 139km SV de Bacau, 148km E de Sibiu, 157km V de Braila, 160km V de Galati, 180km N de Ruse, 216km NE de Craiova.

Acest seism nu este primul în această săptămână. Pe data de 17, dar și pe 18 mai, au fost înregistrate cutremure, de diferite magnitudini. Cel de pe datad e 17 mai a înregistrat 3 pe Richter, iar pe 18 mai a avut 3,7 grade pe scara Richter. Cel mai mare cutremur din acest an s-a produs pe data de 16 ianuarie 2022 și a avut magnitudinea de 4,4. Anul trecut, cel mai mare a avut magnitudinea de 4,7 pe scara Richter.

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din 1977

Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu ne-a povestit despre cutremurul din 1977, dar și ce lucruri anormale s-au produs înainte de cutremur. Cutremurul din 4 martie 1977 i-a surprins pe specialiștii INFP care nu aveau echipamente de alarmare care nu se așteptau la un seism de 7,2 grade pe scara Richter. Întrebat dacă au fost precedate mai multe seisme decât în mod normal, înainte de producerea cutremurului din 77, Gheorghe Mărmureanu a răspuns: „Nu, Institutul Național pentru Fizica Pământului înregistrează orice cutremur și nu numai din România, ci și din țările internaționale. Rețeaua seismică pe care România o are în prezent este foarte bună pentru că am făcut-o împreună cu Statele Unite și toată rețeaua este automatizată. Rețeaua seismică înregistrează orice mișcare seismică, nu doar cutremur. Așadar, nu au fost înregistrate mai multe seisme decât în mod normal, înainte de a se produce cutremurul din 1977.”, a spus specialistul.

Totodată, Mărmureanu a mai vorbit și despre moartea regizorului Toma Caragiu, care a murit în urma seismului. Gheorghe Mărmureanu a povestit că în cazul unui cutremur, oamenii trebuie să-și păstreze calmul, oricât de puternic ar fi seismul. „Dacă locuiești la bloc, este o mare prostie să cobori pe scări. Chiar eu l-am văzut pe Toma Caragiu cum a murit. Noi am găsit în camera lui sticla de vodkă și paharul neclintite de pe masă. În schimb el a vrut să coboare pe scară, dar s-a rupt scara și a căzut apoi peste altceva, iar acest lucru i-a adus moartea. Treaba este foarte relativă și depinde în ce bloc locuiești„, ne-a mai spus Gheorghe Marmureanu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: