Redactia.ro

Cutremur în România! Unde s-a resimțit și cât de puternic a fost

Nou cutremur

Un nou cutremur a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în zona seismică Vrancea, una dintre cele mai active din România. Seismul, cu o magnitudine de 3,9 grade pe scara Richter, cel mai puternic din ultimele zile, a fost înregistrat la ora 4:33 dimineața și vine la doar câteva ore după două alte cutremure de intensitate mai mică, produse tot în cursul zilei de vineri. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), mișcarea tectonică s-a produs la o adâncime de 139,9 kilometri, în apropierea mai multor orașe din zona de curbură a Carpaților.

Unde s-a resimțit cutremurul și ce magnitudine a avut

Seismul din noaptea de vineri spre sâmbătă a fost localizat la vest de Focșani (48 de kilometri), nord de Buzău (60 km), est de Sfântu Gheorghe (65 km), est de Brașov (74 km) și nord-est de Ploiești (89 km). Conform specialiștilor de la INFP, cutremurul este considerat slab ca magnitudine și nu a produs pagube sau victime, transmite romaniatv.net.

Seismul de 3,9 grade vine după alte două cutremure care au avut loc vineri, tot în zona Vrancea. Primul a fost înregistrat la ora 14:50 și a avut o magnitudine de 3,2 grade. Cel de-al doilea, mai slab, a avut loc la ora 23:14 și a măsurat 2,7 grade pe scara Richter. Ambele au fost localizate la adâncimi de peste 100 de kilometri, semn că aparțin tipologiei cutremurelor de tip subcrustal specifice acestei regiuni.

În luna aprilie, în Vrancea au fost înregistrate până acum cinci cutremure, toate considerate de mică intensitate. Acestea se înscriu în tiparul activității seismice normale din această regiune, însă ritmul crescut al acestor mișcări poate genera îngrijorări în rândul populației.

Statisticile cutremurelor din 2024

Până în prezent, cel mai puternic seism din 2024 a fost cel din data de 13 februarie, înregistrat tot în județul Buzău, cu o magnitudine de 4,4 grade. Anul trecut, însă, s-a produs un cutremur de 5,4 grade în aceeași zonă, pe 16 septembrie, fiind considerat cel mai intens seism al anului 2023 în România.

Deși în ultima perioadă activitatea seismică pare mai frecventă, specialiștii asigură că nu există motive de panică. Celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu declara în urmă cu doar o lună, pe 4 martie, că „România nu se află în pericolul unui cutremur major în următoarele decenii”. Avertismentul a venit în contextul comemorării a 47 de ani de la devastatorul cutremur din 4 martie 1977, care a dus la pierderea a peste 1.500 de vieți omenești.

Ce trebuie să facem în cazul unui cutremur

În contextul valului de seisme recente, autoritățile și experții în protecție civilă reamintesc populației care sunt regulile de bază în cazul unui cutremur:

  • Păstrează-ți calmul și nu fugi din clădire în timpul seismului.
  • Adăpostește-te sub o masă solidă sau lângă un perete de rezistență.
  • Ferește-te de ferestre, obiecte suspendate sau mobilier instabil.
  • Nu utiliza liftul și nu aprinde lumina imediat după mișcare.
  • Informează-te din surse oficiale, cum ar fi INFP sau Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

De asemenea, este important ca fiecare familie să aibă un plan de urgență, care să includă un rucsac pregătit cu provizii, apă, lanternă, medicamente și documente importante.

INFP monitorizează în timp real activitatea tectonică din România, iar actualizările pot fi urmărite pe site-ul oficial al instituției.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: