Redactia.ro
Home » Stil de viață » De ce este considerat păcat să consumăm urzici și oțet în Săptămâna Mare a Paștelui? Ce spune tradiția

De ce este considerat păcat să consumăm urzici și oțet în Săptămâna Mare a Paștelui? Ce spune tradiția

De ce este considerat păcat să consumăm urzici și oțet în Săptămâna Mare a Paștelui?

Iată de ce este considerat păcat să consumăm urzici și oțet în Săptămâna Mare a Paștelui!

De ce este considerat păcat să consumăm urzici și oțet în Săptămâna Mare a Paștelui?

În perioada de post a Paștelui, urzicile și oțetul sunt alimente permise pentru credincioșii care se abțin de la carne, lapte sau ouă. Cu toate acestea, există o tradiție care spune că aceste alimente sunt interzise în Săptămâna Patimilor, din cauza semnificației lor religioase.

Potrivit povestirilor, când Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, a fost bătut cu urzici, care i-au înțepat rănile, și a fost stropit cu oțet, ceea ce i-a provocat o usturime insuportabilă. Din acest motiv, consumul de urzici și oțet în Săptămâna Mare a Paștelui este considerat un păcat.

Ce spune tradiția

Există o tradiție populară care interzice consumul de oțet în ultima săptămână a postului de Paște, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare. Această tradiție are o semnificație religioasă și este legată de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos era pe cruce.

Potrivit povestirilor, în timp ce era răstignit, Iisus a cerut apă, dar în loc de apă, i s-a dat o cârpă îmbibată în oțet, care i-a umezit buzele și i-a provocat o usturime dureroasă. De aceea, consumul de oțet în această perioadă este evitat, din respect pentru suferințele îndurate de Iisus pe cruce.

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare

În Vinerea Neagră, ziua în care Iisus a fost răstignit pe Cruce, există unele obiceiuri speciale pe care credincioșii ortodocși le respectă. Printre acestea se numără faptul că nu se spală, nu se coase și nu se gătește în această zi. De asemenea, înainte de Vinerea Mare, în cadrul Deniei de joi seara, numită Joia Mare, se citește Cele 12 Evanghelii ale sfintelor și mântuitoarelor Patimi ale Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale Domnului începe cu Troparul, care este o rugăciune liturgică. 

„Când măriții ucenici la spălarea cinei s-au luminat, atunci Iuda cel rău credincios, cu iubirea de argint bolnăvind-se, s-a întunecat, și judecătorilor celor fără de lege, pe Tine, Judecătorul cel drept, te-a dat. Vezi dar, iubitorule de avuții, pe cel ce pentru aceasta spânzurare și-a agonisit. Fugi de sufletul nesățios, cel ce a îndrăznit unele ca acestea asupra Învățătorului. Cela ce ești spre toți bun, Doamne, slavă Ție!”.

Această slujbă este una dintre cele mai importante ceremonii religioase din perioada Săptămânii Patimilor și reprezintă comemorarea Patimilor lui Iisus Hristos. În timpul slujbei, se citesc pasaje din Sfânta Scriptură, se rostesc rugăciuni și se cântă imnuri speciale care evocă suferințele Mântuitorului.

 

Sursa foto: timpul.md

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: