Redactia.ro
Home » Știri » De la 1 ianuarie 2021, toți românii vor fi obligați să facă asta. În caz contrar, riscă amenzi uriașe

De la 1 ianuarie 2021, toți românii vor fi obligați să facă asta. În caz contrar, riscă amenzi uriașe

Lege

Românii pot fi amendați dacă vor face acest lucru, începând din ianuarie 2021. Dacă nu se supun, pot fi amendați cu 20.000 de lei.

Ce amenzi riscă românii dacă nu respectă această regulă

De la 1 ianuarie 2021, românii vor fi obligați să separe fructele și legumele de restul deșeurilor menejere, potrivit unui proiect al parlamentarilor. Cine nu se supune regulilor va fi amendat cu suma minimă de 400 de lei.

Astfel, de la această dată, românii vor fi obligați de lege să separe deșeurile biodegradabile, așa cum sunt fructele și legumele ce nu le mai doresc pentru consum.

Dorința a fost aceea de a-i determina pe oameni să facă această separare pentru ca ulterior, deșeurile biodegradabile să fie transformate în compost pentru agricultură.

„Împreună cu Ministerul Mediului am făcut un proiect în care vom construi o stație de compost pentru resturi vegetale și gunoiul de grajd. Acolo ar putea să aducă orice cetățean, orice rest vegetal din gospodăria proprie, de unde produce legumele”, a explicat Marian Tudor, primarul localității Vidra, Ilfov.

Inițiativa, numită de firmele de salubrizare „utopică”

Totuși, chiar dacă măsura în sine este una laudabilă, specialiștii spun că acest ideal nu poate fi atins, din moment ce nu există stații de compostare pentru deșeurile biodegradabile.

Mai mult decât atât, reprezentanții firmelor de salubrizare spun că nici măcar în București măsura nu va putea fi îndeplinită. Termenul este considerat unul nerealist, iar România nu deține la acest moment mijloacele tehnice necesare: nici mașini, nici pubele, nici stațiile de compost.

„Acest termen, 1 ianuarie 2021, este nerealist, este mai degrabă utopic. România să pună-n practică această nouă fracție de deșeuri, tot fluxul și prelucrat, are nevoie de peste 5 milioane de pubele, are nevoie de câteva sute de mașini. Nu există mai departe facilitățile. Respectiv stațiile de compost care să preia și să prelucreze aceste tipuri de deșeuri. Aceste deșeuri organice ajung până la 50% din cantitatea de deșeuri generate de populație”, a explicat Dan Ceaușescu, directorul unei firme de salubrizare.

Etichete: