Redactia.ro
Home » Știri » De unde vine expresia de la Ana la Caiafa. Mulți o folosesc fără să știe ce înseamnă

De unde vine expresia de la Ana la Caiafa. Mulți o folosesc fără să știe ce înseamnă

De la Ana la Caiafa ce înseamnă

Expresia de la Ana la Caiafa este una folosită în limbajul colocvial, dar puțini știu ce înseamnă aceasta cu adevărat. Această exprimare idomatică semnifică o formă de refuz, o tergiversare fără rost, o amânare care nu va avea un scenariu favorabil.

De unde vine expresia de la Ana la Caiafa. Puțini români știu ce origini are

Expresia folosită de mulți români are o origine biblică și are drept sinonime următoarele asocieri: a fi dus cu vorba sau a fi purtat pe drumuri fără rost.

Explicația pentru această expresie se găsește în Vechiul Testament. Acolo este relatat un episod despre judecata lui Iisus. Pentru a se face această judecată, Hristos a fost trimis de către un mare preot iudeu pe nume Anna la un alt preot-judecător, care se numea Caiafa.

Procesul s-a desfășurat în casa comună a celor doi, Anna și Caiafa. Cum nici unul nici altul nu poate lua o decizie, Iisus ajunge până la urmă în fața lui Pilat din Pont. În urma acestei indecizii și tegriversări, a luat naștere expresia de la Ana la Caiafa.

Trădat de Iuda, Iisus este adus în faţa lui Ana, care nu ia nicio hotărâre cu privire la soarta lui, preferând să-l trimită în faţa lui Caiafa. Cum însă nici acesta nu poate hotărî soarta lui Isus, el alege, de comun acord cu Ana, să-l trimită pe Isus în faţa lui Pilat din Pont, procurorul Iudeii, urmând să-i revină lui sarcina de-a decide dacă Iisus va fi sau nu crucificat”, spune scriitorul Radu Paraschivescu.

Ce înseamnă expresia de la Ana la Caiafa, potrivit Bibliei

De asemenea, scriitorul a explicat și ce însemnă mai exact expresia folosită de români.

În ce priveşte expresia „a fi plimbat de la Ana la Caiafa” sau „a fi trimis de la Ana la Caiafa”, ea înseamnă „a tergiversa cu bună ştiinţă rezolvarea unei probleme importante”, „a purta pe cineva de colo până colo” sau „a pune pe cineva pe drumuri”. Mai trebuie spus că, la fel ca Iuda, şi Caiafa a ajuns să fie folosit şi ca substantiv comun. Dacă o iudă înseamnă un om gata să trădeze, o caiafă înseamnă un om făţarnic sau ipocrit”, explică scriitorul Radu Paraschivescu.

Despre Caiafa se mai spune și că i-a mituit pe ostașii care păzeau mormântul lui Iisus pentru a spune că ucenicii Săi au furat trupul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: