Redactia.ro
Home » Știri » Ce înseamnă cod galben și portocaliu de vreme severă. La ce trebuie să ne așteptăm

Ce înseamnă cod galben și portocaliu de vreme severă. La ce trebuie să ne așteptăm

Ce înseamnă cod galben și portocaliu

Ce înseamnă avertizările de cod galben și cod portocaliu emise de Administrația Națională de Meteorologie. Acestea sunt anunțate doar în anumite condiții.

De multe ori auzi la știri sau citești în presă despre coduri de avertizare emise de ANM. ANM, adică Administrația Națională de Meteorologie sau, cum mai e cunoscută Autoritatea Națională de Meteorologie, emite avertizări pentru diferite prognoze meteorologice.

Codurile de avertizare meteo sunt emise de ANM pentru anumite regiuni și perioade de timp. Acestea reprezintă estimări în legătură cu gravitatea anumitor evenimente meteorologice prognozate.

Un cod meteo poate fi: verde, galben, portocaliu sau roșu.

Ce înseamnă cod galben, cod portocaliu, cod roșu sau cod verde. Acestea sunt emise de ANM

În funcție de gravitatea lor, codurile pot fi: verzi, galbene, portocalii sau roșii.

Codul verde apare atunci când nu sunt prognozate fenomene meteo periculoase.

Codul galben, înseamnă, conform ANM „fenomenele meteorologice anunțate (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate) sunt obișnuite pentru zona respectivă” . În general, codul galben înseamnă fenomen cu potențial de a deveni periculos. De regulă, acest cod anunță niveluri ridicate (de precipitații, vânt etc)

Codul portocaliu anunță tot fenomene meteorologie periculoase, dar de această dată acestea au intensitate maximă. Aici, ANM se referă la vânt, ploi, ninsori, descărcări electrice, grindină ger. Codul portocaliu poate fi și pentru a avertiza că urmează o perioadă caniculară pe o anumită regiune.

Codul roșu este cel mai grav și anunță o prognoză cu fenomene periculoase și de intensitate foarte mare. Alături de acest cod, Administrația Națională de Meteorologie va emite și recomandări de protecție pentru populație.

Când se emite cod roșu de caniculă, ger sau precipitații

Se emite cel mai rar, dar este cel mai periculos. ANM anunță cod roșu doar în situații cu adevărat extreme.

De exemplu, în România, legea spune că un cod roșu de caniculă se va institui doar în anumite condiții. Potrivit Ordinului nr. 823, din 15 august 2006, al Ministerului Mediului, codul roşu se instituie în urma deciziei Guvernului, la recomandarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Codul roşu de caniculă se instituie numai în cazul în care temperaturile depășesc 43 de grade la umbră.

Este valabil și în cazul celorlalte fenomene meteo.

Codul roșu de ninsori și de polei se emite dacă căderile de zăpadă și depunerile de femei pot afecta grav activităţile umane şi viaţa economică. De asemenea, va însemna că circulaţia devine impracticabilă, iar rețelele de electricitate sunt și ele afectate.

Codul roşu de ger este anunțat atunci când starea vremii pune în pericol starea de sănătate a populației, iar cei care lucrează în aer liber sunt nevoiți să ia măsuri de protecție, la fel ca cei care suferă de anumite afecțiuni.

Codul roşu de vânt anunță o furtună foarte puternică, ce poate provoca pagube puternice. Un astfel de fenomen poate duce la întreruperi de circulație sau de electricitate.

Cod roşu de ploi: precipitații intense, inundații, acumulări mari de precipitații pe râuri si versanți.

Cordul roșu de descărcări electrice anunță pericol pentru locuinţe, parcuri, zone agricole şi plantaţii (pomi fructiferi, viţă-de-vie etc.), pagube însemnate și întreruperi ale circulației și electricității.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: