Într-o hotărâre ce a stârnit reacții diverse, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a scăpat doar cu o atenționare verbală în cadrul ședinței Sfântului Sinod, pentru acțiuni ce au fost considerate drept răzvrătire împotriva ordinii statutare a Bisericii. Decizia a fost comunicată publicului într-un comunicat de presă al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), după o analiză atentă a comportamentului ÎPS Teodosie și a consecințelor acestuia asupra vieții bisericești și a societății.
ÎPS Teodosie a scăpat doar cu o mustrare verbală în ședința Sfântului Sinod
Potrivit comunicatului oficial emis de BOR, Sfântul Sinod a fost îngrijorat de atitudinea Arhiepiscopului Tomisului, exprimată prin presiuni publice ce au avut drept consecință tulburarea păcii în viața Bisericii și a societății. În urma deliberărilor, s-a decis aplicarea unei mustrări verbale, considerată o formă de avertizare sinodală, pentru încălcarea ordinii statutare și acte de răzvrătire și presiune publică.
Decizia finală în cazul Arhiepiscopului Tomisului:
Decizia Sinodului implică o serie de aspecte esențiale:
- Atitudinea față de actele de răzvrătire: Sfântul Sinod a marcat cu mâhnire comportamentul Arhiepiscopului Teodosie, evidențiind că dezbaterea eclezială ar trebui să aibă loc în cadrul bisericii, și nu să fie expusă publicului cu scopuri ce pot încuraja acte de răzvrătire.
- Sancțiunea aplicată: În conformitate cu regulamentele Bisericii Ortodoxe Române, s-a decis aplicarea unei mustrări verbale, ca formă de avertizare sinodală, pentru încălcarea ordinii statutare și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății.
- Avertisment pentru viitor: În cazul repetării comportamentului neadecvat, indiferent de motive, Sinodul a hotărât trimiterea cazului în judecată la Consistoriul Arhieresc Prim, marcând astfel importanța respectării ordinii și disciplinei în cadrul Bisericii.
- Reiterarea principiilor: Comunicatul a subliniat interdicția folosirii manifestațiilor publice ce pot încuraja răzvrătirea sau încălcarea ordinii canonice, reafirmând necesitatea respectării acestor principii în activitatea bisericească.
În plus, Sfântul Sinod a luat act de modificarea procesului de comunicare oficială a Patriarhiei Române, stabilind că comunicatele de presă vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, începând cu data de 1 martie 2024.
„Sfântul Sinod a hotărât următoarele:
– ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod.
– aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică.
– aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim.
– a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”, potrivit unui comunicat de presă, relatează Antena3 CNN.
Astfel, hotărârea Sinodului în cazul ÎPS Teodosie reflectă preocuparea Bisericii pentru menținerea ordinii și disciplinei, reafirmând importanța respectării principiilor canonice și evitarea comportamentelor ce ar putea tulbura pacea și armonia în cadrul comunității bisericești și a societății.
Sursa foto: Arhivă