Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Descoperire arheologică în Pompei! O pictură cu pizza dezvăluie cât de veche este acest preparat

Descoperire arheologică în Pompei! O pictură cu pizza dezvăluie cât de veche este acest preparat

Descoperire arheologică în Pompei! O pictură cu pizza dezvăluie cât de veche este acest preparat

Pizza este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite preparate culinare din întreaga lume. Dar cât de veche este pizza și cum a evoluat această delicioasă mâncare de-a lungul timpului? Arheologii au descoperit recent o frescă în ruinele orașului roman Pompei care sugerează că originile pizzei sunt mult mai vechi decât se credea! Iată detaliile!

O pictură cu pizza dezvăluie cât de veche este acest preparat

Pictura a fost găsită pe peretele unei case antice din Pompei, un oraș care a fost distrus în anul 79 d.Hr. în urma unei erupții devastatoare a Vulcanului Vezuviu. Această descoperire importantă oferă noi indicii cu privire la istoria pizzei și la influența sa în cultura romană.

Oamenii de știință de la parcul arheologic Pompei au descris fresca ca fiind un strămoș îndepărtat al pizzei italiene. Pictura, veche de aproximativ 2.000 de ani, prezintă un platou de argint pe care se află o pâine plată rotundă, însoțită de fructe proaspete și uscate precum rodii și curmale, precum și o cupă plină cu vin roșu.

Se crede că această frescă se referă la tradiția grecească din secolele III-I î.Hr., în care oaspeților li se ofereau daruri în timpul ospitalității. Această practică a fost descrisă de scriitori imperiali din epoca romană, printre care Virgil și Philostratus. Este interesant de observat contrastul din pictură între o masă simplă și frugală și luxul tăvilor de argint și rafinamentul artistic.

Pizza, un început modest ca un fel de mâncare „sărac”

Gabriel Zuchtriegel, directorul Pompeiului, a subliniat similitudinile dintre fresca descoperită și pizza modernă. El a evidențiat faptul că pizza a avut, de asemenea, un început modest ca un fel de mâncare „sărac” în sudul Italiei, dar a ajuns să fie apreciată și servită în restaurante de lux din întreaga lume. Această descoperire arheologică aduce în prim-plan conexiunile culturale și culinare dintre trecut și prezent.

„Cum să nu ne gândim, în această privință, la pizza, născută tot ca un fel de mâncare „sărac” în sudul Italiei, care a cucerit acum lumea și care este servită și în restaurante cu stele’, a spus acesta. 

Săpăturile recente din Pompei au dezvăluit și alte detalii interesante despre viața cotidiană din acea perioadă. Un atrium al unei case antice a fost descoperit, inclusiv o anexă cu o brutărie, care a fost parțial explorată în secolul al XIX-lea. În apropierea cuptorului au fost găsite scheletele a trei victime, ceea ce ilustrează impactul tragic al erupției vulcanice asupra locuitorilor Pompeiului.

Vulcanul Vezuviu, situat pe coasta de vest a Italiei, rămâne unul dintre cei mai periculoși vulcani activi din lume. Erupția sa din anul 79 d.Hr. a acoperit orașele Pompei, Oplontis și Stabiae sub cenușă și fragmente de rocă, păstrând astfel o fereastră către viața și cultura romană antice.

Descoperirea acestei fresce în ruinele Pompeiului aduce noi informații cu privire la istoria pizzei și la influența sa în societatea romană. Este un exemplu fascinant de cum un preparat culinar simplu poate deveni o emblemă a unei țări și să cucerească întreaga lume de-a lungul secolelor. Pizza, în toate formele și variantele sale, continuă să fie iubită și apreciată în prezent, iar această descoperire arheologică ne amintește că gustul și tradiția pizzei au rădăcini adânci în istorie.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: