Redactia.ro
Home » Știri » Diana Șoșoacă, sancționată de conducerea Senatului pentru că a încălcat ”demnitatea funcției”!

Diana Șoșoacă, sancționată de conducerea Senatului pentru că a încălcat ”demnitatea funcției”!

Diana Șoșoacă, sancționată de conducerea Senatului pentru că a încălcat ”demnitatea funcției”!

Diana Șoșoacă a fost sancționată de Biroul Permanent al Senatului a sancționat-o pe Diana Șoșoacă cu avertisment scris în urma raportului depus de Comisia Juridică privind „abaterile de la deontologia parlamentară”. 

Diana Șoșoacă, sancționată de conducerea Senatului

Diana Șoșoacă nu mai are voie timp de trei luni să reprezinte Senatul României la evenimente externe și interne. Senatoarea a primit luni un avertisment scris pentru comportantul și limbajul agresiv pe care le-a avut în Parlament și pentru faptul că a refuzat să poarte mască într-o instituție publică.

”Cu majoritatea voturilor membrilor comisiei au fost constatate un număr de 5 abateri de la prevederile regulamentului, care se subscriu aplicării unei sancțiuni: nerespectarea legilor în vigoare și a prevederilor regulamentului Parlamentului, exercitarea în mod abuziv a mandatului, comportament injurios și calomniator la adresa altor membri ai parlamentului în cadrul ședințelor de plen și încălcarea solemnității ședințelor de plen prin nerespectarea regulilor privind luarea de cuvânt”, a declarat Iulia Scântei, președintele Comisiei Juridice.

”Majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil că faptele doamnei senator Iovanovici – Șoșoacă astfel cum au fost analizate în cuprinsul prezentului raport, se subscriu abaterilor disciplinare (…) prin conduita ofensatoare, comportamentul inadecvat și utilizarea termenilor injurioși și ofensatori în cadrul Senatului, Doamna senator Iovanovici-Șoșoacă încalcă deontologia parlamentară, normele de conduită, demnitatea funcției și solemnitatea activităților parlamentare desfășurate în plenul Senatului”, se arată în raportul depus la Biroul Permanent al Senatului.

De asemenea, potrivit documentului, „comisia a apreciat că, încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului”. În sprijinul acestei acuzații, sunt prezentate extrase din stenogramele mai multor ședința ale Senatului.

Cum a reacționat Diana Șoșoacă

Diana Șoșoacă a transmis Comisie un răspuns scris, în care îi acuză pe senatori că o supun discriminării, hărțuirii și jignirilor. Aceasta spune că expune „opinii de specialitate juridică” și că va sesiza ambasadele și va cere ajutor internațional.

”Vă invederez că a devenit o obișnuință în Senatul României ca subsemnata să fiu supusă discriminării, hărțuirii, jignirii și acuzațiilor nefondate, doar pentru că emit opinii cu care partidele din coaliția de guvernare nu sunt de acord. În acest context vă anunț că voi sesiza pe lângă instituțiile Statului Român, inclusiv instituțiile internaționale cu prerogative în apărarea drepturilor omului, mai ales cu privire la discriminarea subsemnatei pe criterii de religie și etnie, cu privire la exprimarea unor opinii de specialitate juridică, având în vedere că subsemnata sunt de profesie avocat, dar și cu privire la declarațiile politice pentru care niciun om politic nu poate răspunde în niciun mod, încălcarea dreptului la libera exprimare și libertatea de opinie.

În spațiul public a apărut o sesizare formulată de către dna Senator Alina Gorghiu (PNL), Senator care ne onorează cu prezența în plen foarte rar, preferând telefonul, care a fost preluată de către toate televiziunile, subsemnata fiind supusă oprobiului mediatic, încălcându-se grav dispozițiile legale atât ale Statutului Senatorilor, cât și cele Constituționale, precum și cele cu privire la discriminare, dreptul la libera exprimare și libertatea de opinie, fiind supusă deja judecății la televiziuni, înainte de a fi chemată în fața Comisiei Juridice, iar față de opiniile PNL, USR și UDMR exprimate în spațiul public raportat la aceasta, consider că deja v-ați antepronunțat, mai ales că aceste partide dețin majoritatea în Comisia juridică și Senat, iar Președinta Comisiei Juridice este de la PNL, fiind deja considerată vinovată de presupuse fapte de care sunt acuzată fără să am posibilitatea să mă apăr, imaginea subsemnatei având de suferit. În acest context orice decizie de vinovăție veți adopta se circumscrie antepronunțării în spațiul public, prezența mea în fața Comisiei juridice fiind doar o simpla formalitate. (…) Va invederez ca față de presiunile și hărțuirea pe care le exercitați față de subsemnata, mă văd nevoită să anunț toate ambasadele din România cu privire la linsajul la care este supus un DEMNITAR AL STATULUI ROMÂN ȘI VOI CERE AJUTOR INTERNAȚIONAL”, a spus Diana Șoșoacă.