Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Este admirată zilnic de sute de mii de turiști, însă puțini știu acest lucru! Statuia lui Iisus din Brazilia a fost realizată de un român

Este admirată zilnic de sute de mii de turiști, însă puțini știu acest lucru! Statuia lui Iisus din Brazilia a fost realizată de un român

Este admirată zilnic de sute de mii de turiști, însă puțini știu acest lucru! Statuia lui Iisus din Brazilia a fost realizată de un român

Statuia lui Iisus din Brazilia este admirată zilnic de sute de mii de turiști, însă puțin știu un detaliu important! Celebrul obiectiv turistic a fost realizat de un român. Cum a fost posibil acest lucru?

Este admirată zilnic de sute de mii de turiști, însă puțini știu acest lucru! Statuia lui Iisus din Brazilia a fost realizată de un român

Celebra statuie a lui Iisus, amplasată Rio de Janeiro este una dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume. Statuia, denumită sugestiv Cristos Mântuitorul, a devenit emblema exoticului Rio cunoscut de altfel ca patria carnavalurilor și a dansului.

În anul 1859, părintele Pedro Maria Boss sosește în Rio de Janeiro și este uimit de frumusețea misterioasă a muntelui Corcovado și sugerează pentru prima oară construirea unui monument religios. Dupa care totul a fost dat uitării până în anul 1921 când a fost repusă pe tapet ideea de a se construi o statuie imensă ca punct de reper pe vârful Muntelui Corcovado care să fie vizibilă din orice punct din Rio.

Propunere a fost facută de către Arhidieceza de Rio de Janeiro dorindu-se totodată a fi și un mod de a marca celebrarea Centenarului Independenței Braziliei planificată pentru anul următor. Acum, statuia lui Iisus din Brazilia este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume, sute de mii de oameni merg să-l vadă zilnic. Toți admiră statuia, dar puțini știu că cel care a realizat-o este un român cu o poveste de viață interesantă. Celebra statuie a lui Iisus, amplasată Rio de Janeiro, este opera sculptorului românul Gheorghe Leonida.

Cine a fost Gheorghe Leonida

Gheorghe Leonida s-a născut la Galaţi, în 1892 într-o familie înstărită. Tatăl său era ofiţer de carieră și a fost nevoit să plece din Galaţi. Astfel Gheorghe a absolvit liceul la Bucureşti, apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase la secţia sculptură. Debutul său ca sculptor l-a făcut în anul 1915, la un salon naţional.

În Primul Război Mondial a fost pe front, iar după sfârșitul acestui conflict şi-a continuat studiile, timp de trei ani, în Italia. A fost premiat pentru operele sale la Roma (pentru lucrarea „Reveil”) şi la Paris („Le Diable”). În anul 1925, s-a mutat la Paris, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul). Acesta l-a angajat pe Gheorghe Leonida să sculpteze capul monumentalei statuia lui Iisus.

Începută în 1926, întreaga lucrare a fost finalizată în 1931. S-a păstrat și astăzi ca un adevărat simbol al Americii Latine. Statuia are o înălțime de 38 de metri (din care capul are 3,75 m) şi o greutate de 1.145 de tone. În prezent, Cristo Redentor este considerată una dintre minunile lumii moderne.

Gheorghe Leonida s-a întors în țară, după terminarea părții sale din sculptură. În România a continuat să sculpteze. S-a stins din viață în primăvara anului 1942, la vârsta de 49 de ani. Decesul s-a datorat faptului că a căzut de pe acoperişul casei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei. Opera sa a fost foarte puțin cunoscută, deoarece regimul comunist nu i-a popularizat lucrările, pe motiv că  a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel că importanta  sa contribuţie la minunea din Rio a rămas uitată de români. O parte a lucrărilor lui Gheorghe Leonida se află în prezent la Castelul Bran şi la Muzeul Naţional de Artă.

Etichete: