Redactia.ro
Home » Știri » Facturi mai mari la gaze! Am putea plăti dublu. Consilier BNR: ”Este un dezmăț”

Facturi mai mari la gaze! Am putea plăti dublu. Consilier BNR: ”Este un dezmăț”

Deși este vară, românii primesc facturi destul de mari la gaze. Experții sunt de părere că în următoarea perioadă vom ajunge să plătim dublu. De asemenea, putem schimba furnizorul, dacă observăm o exagerare a prețurilor.

Facturi mai mari la gaze! Am putea plăti dublu. Consilier BNR: ”Este un dezmăț”

Piața energiei este încărcată de scumpiri la gaze, în ultima perioadă. ”Dezmăţ pe banii consumatorilor”, spune consilierul BNR Adrian Vasilescu despre facturile mari. În ultimul an, preţul gazului a crescut cu 20 de procente, iar analiștii sunt de părere că acest procent se va putea dubla.

O cauză a majorării facturilor la gaze este legată de importuri, deoarece acestea reprezintă 40% din consumul din România. Consilierul BNR, Adrian Vasilescu a declarat că sunt companii care profită de consumatori. „În piaţa energiei este un dezmăţ. Ei cred că le-a venit momentul să îşi umple buzunarele. Anul trecut a fost o scădere de consum. Datorită scăderii activităţii economice, lucru care a condus la o dorinţă de a recupera rapid pierderile. Deci vorbim implicit de o creştere de preţ”, spune consilierul într-un interviu pentru Libertatea, citat de Observator.

Un consumator care plătește acum 109 lei pe megawatt-oră, dacă vrea să schimbe furnizorul, ar găsi cea mai mică ofertă de 170 de lei pe megawatt-oră sau chiar 220 lei/MWh. Adică sunt cu 105% mai mari. ”Pentru cei care au trecut în piaţa concurenţială, la momentul expirării contractului, furnizorul le propune un nou preţ. Acest nou preţ prezintă creşteri între 75 si 105%”, spune Dumitru Chisalita, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Prețurile ar fi trebuit să scadă de la 1 iulie

Înainte de 1 iulie, atât la gaze, cât și la lumină, oamenii au fost informați să-și schimbe furnizorul, deoarece vor plăti altfel facturi mai mari. Însă, dimpotrivă, chiar dacă mulți dintre noi ne-am conformat pieții libere, facturile sunt mai mari. În România, sunt 138 de furnizori de gaze naturale pe piaţă. Consilul Concurenţei spune că monitorizează situaţia lor, dar momentan România ar avea prețuri asemeni celor din ţările din jur.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: