Redactia.ro
Home » Știri » Forțele rusești atacă frontul estic, afirmă Ucraina

Forțele rusești atacă frontul estic, afirmă Ucraina

razboi ucraina armata rusia

Forțele rusești au atacat marți de-a lungul unui front larg în estul Ucrainei,  în încercarea de a prelua controlul asupra centrului industrial din estul țării. Oficialii au numit această ofensivă o „nouă fază a războiului”.

Statul Major General al Ucrainei a declarat că forțele rusești își concentrează eforturile pentru a prelua controlul total al regiunii Donbas.

Ocupanții au avut o încercare de a trece prin apărarea noastră de-a lungul aproape întregii linii de front, a declarat Statul Major General marți dimineață.

Asalturile intensificate au început luni și s-au întins pe aproape 480 de kilometri. Atacurile au fost concentrate pe regiunile Donețk și Luhansk din Donbas. Forțele rusești au încercat să avanseze în mai multe secțiuni, inclusiv din regiunea vecină Harkov.

În sudul Donețkului, Statul Major General a declarat că armata rusă a continuat să blocheze și să bombardeze orașul port strategic Mariupol și să tragă cu rachete asupra altor orașe.

Luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „o parte semnificativă a întregii armate ruse este acum concentrată în această ofensivă”.

Separatiștii susținuți de Moscova se luptă de 8 ani cu forțele ucrainene în Donbas

Separatiștii susținuți de Moscova se luptă de opt ani cu forțele ucrainene în Donbas. Donbas este o regiune majoritar rusofonă, și au proclamat două republici independente, recunoscute de Rusia. Rusia a declarat că capturarea Donbasului este principalul său obiectiv în acest război. Asta tocmai pentru că încercarea sa de a cuceri capitala Kiev a eșuat.

„Nu contează cât de multe trupe rusești sunt trimise acolo, vom lupta„, a promis Zelenskyy. „Ne vom apăra”.

Trupele s-au luptat luni pe străzile din Kreminna. Armata rusă a reușit, însă, să preia controlul orașului, potrivit lui Serhiy Haidai, administratorul militar regional din Luhansk.

Haidai a declarat că, înainte de a avansa, forțele rusești „au început pur și simplu să pună totul la pământ”. El a spus că forțele sale s-au retras pentru a se regrupa și a continua să lupte.

Avansarea de la Kreminna îi aduce pe ruși mai aproape de orașul Slovyansk. Acesta este văzut ca o țintă cheie în ofensiva rusă. Slovyansk a fost cucerit de luptătorii pro-ruși în 2014. Câteva luni mai târziu a fost recucerit de forțele ucrainene, după mai multe lupte intense.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: