George Simion, liderul AUR și câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale din 2025, atrage atenția presei maghiare. Jurnaliștii de la Budapesta îl compară cu Viktor Orbán. Îl numesc naționalist, antivaccinist și antimaghiar. Imaginea sa a devenit subiect central în ziarele din Ungaria. Retorica sa este analizată cu îngrijorare în contextul relațiilor bilaterale.
„Viktor Orbán din România” – o etichetă care ridică sprâncene
„Eu sunt Viktor Orbán din România”, a declarat George Simion încă din 2021. Fraza a fost preluată acum de jurnaliștii din Ungaria, ca simbol al poziționării sale geopolitice și ideologice. În Blikk, unul dintre cele mai citite tabloide din Budapesta, Simion este portretizat drept un politician populist, conservator și radical.
Presa maghiară subliniază că Simion a câștigat primul tur cu 40,96% din voturi, devansându-l pe Nicușor Dan, aflat la 20,99%. „Un politician antimaghiar care critică UE, sprijină valorile creștine și se declară aliat al lui Trump”, scrie publicația, potrivit libertatea.ro.
Această comparație cu Viktor Orbán nu este întâmplătoare. Amândoi militează pentru o identitate națională creștină și resping liberalismul occidental. Însă pentru maghiari, asocierea implică și o tensiune istorică latentă. Simion nu este doar conservator – este perceput ca o amenințare la adresa comunității maghiare din România.
În plus, discursul său despre România Mare, unificarea cu Republica Moldova și poziționările privind Ucraina au reaprins neliniști vechi. Pentru Ungaria, aceste teme au fost întotdeauna sensibile.
De la pandemie la politicile de forță
George Simion și-a câștigat notorietatea în timpul pandemiei de coronavirus. La început, a fost văzut ca un lider al curentului antivaccinist. Protestele organizate de AUR împotriva restricțiilor sanitare au adunat mii de oameni în stradă. Acest val de nemulțumire publică a constituit fundamentul electoral al partidului său.
Blikk notează că AUR a fost inițial „o mișcare antivaccinare”, dar a evoluat spre un partid ultranaționalist, cu un discurs consistent antimaghiar. Retorica a devenit din ce în ce mai dură, în special în zonele cu minoritate maghiară, precum Harghita sau Covasna.
Pandemia a fost pentru Simion o rampă de lansare. A profitat de lipsa încrederii în autorități și a cultivat un mesaj antisistem. A contestat nu doar restricțiile, ci și întreaga arhitectură democratică occidentală, de la Bruxelles până la Washington.
În discursurile publice, George Simion a promovat suveranismul, familia tradițională, ortodoxia și valorile „neamului românesc”. A contestat ajutorul militar oferit Ucrainei și a reluat teme istorice despre teritoriile pierdute, inclusiv Basarabia și nordul Bucovinei.
Cazul Valea Uzului – un simbol al tensiunii interetnice
Un episod-cheie în conturarea imaginii lui Simion în presa de la Budapesta este cel de la Valea Uzului. Incidentul din 2019 a devenit un simbol al relațiilor tensionate dintre comunitatea română și cea maghiară din Transilvania.
Valea Uzului este un cimitir al eroilor din cele două războaie mondiale, în care sunt înhumați soldați de diverse naționalități. În 2019, autoritățile din Dărmănești au ridicat cruci pentru soldații români, gest considerat de UDMR ca fiind abuziv. Maghiarii au protestat, acuzând că s-au încălcat drepturi și tradiții.
În 2022, George Simion a revenit în Valea Uzului, acuzând maghiarii că „au pus saci de gunoi pe crucile românești” în 2019. A calificat incidentul drept o provocare etnică și a reafirmat dreptul României asupra acelui loc. A fost un moment de escaladare emoțională, folosit abil în campania sa electorală.
Blikk amintește că Simion are antecedente și în privința Republicii Moldova și Ucrainei. A susținut unificarea cu Moldova și a pledat pentru revizuirea frontierelor, motiv pentru care i s-a interzis accesul în ambele țări.
Din perspectiva presei maghiare, astfel de poziționări sunt îngrijorătoare. Ele sugerează o politică externă revizionistă și o guvernare intolerantă cu minoritățile.
Presiunea asupra UDMR și fragilitatea coaliției
Victoria lui Simion în primul tur al prezidențialelor a declanșat discuții aprinse în rândul minorității maghiare din România. Analiștii de la Budapesta vorbesc despre un posibil scenariu de coabitare sau chiar o restructurare a guvernului.
Expertul István Gyarmati afirmă că „o eventuală victorie a lui George Simion la Președinție nu prevestește nimic bun pentru minoritatea maghiară”. Potrivit acestuia, politicile AUR ar putea restrânge semnificativ drepturile culturale și lingvistice.
Zsolt Pászkán, analist la Institutul de Afaceri Externe din Budapesta, explică succesul lui Simion prin „eroziunea partidelor tradiționale” și creșterea sentimentului antielitist. În opinia sa, PSD și PNL nu au reușit să capitalizeze electoral, iar electoratul a migrat spre candidați percepuți ca outsideri.
Pászkán subliniază că, dacă actuala coaliție se destramă, UDMR ar putea ieși de la guvernare. Iar un guvern condus de AUR ar însemna o redirecționare clară a politicii interne, cu posibile repercusiuni asupra finanțării școlilor maghiare, a utilizării limbii materne și a simbolurilor comunitare.
Ministerul de Externe al Ungariei nu a oferit încă o reacție oficială. Însă presa de la Budapesta consideră tăcerea un semn de preocupare strategică. Diplomația maghiară, în mod tradițional foarte activă în Transilvania, se află într-un impas provocat de incertitudinile politice din România.
O campanie cu accente simbolice și teme explozive
Campania electorală din 2025 a fost dominată de teme naționaliste, religioase și identitare. George Simion a mizat pe o comunicare directă, fără filtre, adresată „românilor obișnuiți”. A folosit platforme online, live-uri, și o prezență constantă în spațiul public.
Discursul său a fost puternic simbolic. A vorbit despre restaurarea demnității naționale, despre trădarea elitelor și despre „renașterea României”. A readus în dezbatere subiecte precum reunificarea cu Moldova, sprijinirea românilor din diaspora și eliminarea privilegiilor pentru minorități.
În acest context, maghiarii au devenit țapi ispășitori ideali. Prin retorica sa, Simion a sugerat că România trebuie „să se întoarcă la rădăcinile ei”. A contestat statutul UDMR ca partener de guvernare și a acuzat „colonialismul cultural al Bruxelles-ului”.
Pentru presa maghiară, această campanie este mai mult decât o competiție electorală. Este o confruntare de viziuni asupra viitorului Europei de Est. Într-un colț de continent deja fragilizat de războiul din Ucraina, ascensiunea lui George Simion este văzută drept o amenințare la adresa stabilității regionale.