Redactia.ro
Home » Știri » General iranian de top, ucis de americani în Irak. Reacția lui Trump

General iranian de top, ucis de americani în Irak. Reacția lui Trump

Qasem Soleimani

Qasem Soleimani era unul dintre cei mai periculoși generali iranieni și comandantul unității paramilitare de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, specializată în operaţiuni externe clandestine. Generalul în vârstă de 62 de ani dobândise un statut de celebritate acasă și în străinătate. 

A fost ucis în Irak la ordinul lui Donald Trump. Qasem Soleimani se afla în apropiere de aeroportul internațional din Bagdad, când convoiul său a fost lovit de rachete. Potrivit Pentagonului, citat de BBC, acțiunea a fost comandată de președintele american, pentru a preveni viitoare atacuri iraniene și pentru a-i proteja pe cetățenii americani.

În 31 decembrie, Donald Trump amenințase că Iranul va plăti pentru atacarea ambasadei americane din Bagdad de către protestatari irakieni pro-Teheran. Qasem Soleimani răspundea direct în fața ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Unitatea pe care o conducea era considerată o grupare teroristă de către SUA și a oferit sprijin pentru regimul președintelui sirian Bashar al-Assad, dar și pentru alte grupări pro-Iran din regiune.

Donald Trump a fost pus sub acuzare. Președintele american riscă să fie destituit

Alături de generalul iranian Qasem Soleimani, șeful forțelor de elită Quds, în atac a fost ucis și comandantul unei miliții irakiene, Abu Mahdi al-Muhandis. „Inamicul american și cel israelian sunt responsabili pentru uciderea mujahidinilor Abu Mahdi al-Muhandis și Qasem Soleimani”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Populare de Mobilizare din Irak, care coordonează milițiile susținute de Iran.

Irakienii au anunţat vineri că trei rachete au lovit aeroportul internațional din Bagdad, ucigând cinci membri ai grupărilor paramilitare irakiene și doi „oaspeți”. Rachetele au aterizat lângă terminalul de marfă, incendiind două vehicule, omorând și rănind mai multe persoane.

Reacția lui Donald Trump

Preşedintele Donald Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american, fără alte comentarii, la scurt timp după anunţul morţii generalului iranian Qasem Soleimani, în noaptea de joi spre vineri în timpul unui raid asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad.

Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis. „La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american aflat în străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani”, se arată într-un comunicat al al Departamentului american al Apărării.

„Acest atac a avut drept scop descurajarea unor planuri viitoare de atac iraniene”, explică Pentagonul, care adaugă că SUA vor continua să adopte măsurile necesare pentru a-i proteja pe americani şi interesele americane pe glob. Pentagonul susține că generalul Soleimani a organizat atacurile din ultimele luni asupra bazelor coaliţiei din Irak şi a avizat atacurile asupra ambasadei SUA din Bagdad de săptămâna aceasta.

Teheranul decretează trei zile de doliu naţional şi promite „răzbunare”

Ayatollahul Ali Khamenei, s-a angajat vineri să „răzbune” moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, ucis mai devreme într-un raid american la Bagdad, şi a decretat trei zile de doliu naţional în ţara sa, informează AFP şi Reuters.

„Martiriul este recompensa pentru munca sa continuă în toţi aceşti ani (…). Cu voia lui Dumnezeu, opera şi drumul lui nu se vor opri aici şi o răzbunare implacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au murdărit mâinile cu sângele lui şi cu cel al altor martiri”, a subliniat ayatollahul Khamenei pe contul său de Twitter în limba farsi, potrivit Digi 24.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: