Redactia.ro
Home » Știri » Ghid de înrolare în Armata Română. Cum poți ajunge să fii soldat plătit

Ghid de înrolare în Armata Română. Cum poți ajunge să fii soldat plătit

militari

Dacă vrei să devii militar plătit trebuie să știi mai multe lucruri. Pentru a începe o carieră militară ai nevoie, în primul rând, de voință, dar imediat după asta sunt o serie de elemente de care trebuie să ții cont. Sunt și multe criterii pe care trebuie să le bifezi. Iată ce trebuie să faci pentru a ajunge să fii înrolat în Armata Română, dar și să fii remunerat pentru acest lucru.

Cum ajungi să lucrezi în MapN

Toți cei care vor să devină militari plătiți ai Armatei Române trebuie să știe că pot face acest lucru fie absolvind o instituție de învățământ superior, fie o școală postliceală militară, fie un curs de formare profesională sau de instruire a soldaților profesioniști.

Vârsta minimă de la care un tânăr poate opta pentru o carieră militară este după ce absolvă ciclul gimnazial. Astfel, trebuie să urmezi un colegiu național militar pentru a fi înregimentat ulterior în Armata Română.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a deveni militar

Profesia militară poate însemna o carieră pe viață dacă îți concentrezi toate eforturile în direcția asta. Cei care își doresc să înceapă o carieră în armată trebuie să parcurgă o serie de pași care îi vor duce mai aproape de visul lor.

Sunt trei etape pe care trebuie să le parcurgi succesiv: recrutarea, selecția aptitudinală și concursul de admitere sau de repartizare pe post. În primul rând trebuie să te informezi, mergând la biroul de informare-recrutare din județul de care aparții. Acolo poți întreba tot ce te interesează din ce urmează să se întâmple.

Recrutorul de va consilia și te va îndruma spre tipul de carieră care ți se potrivește cel mai bine: soldat/gradat profesionist, subofițer, maistru militar, ofițer.

Odată recrutat, devii candidat. A doua etapă este selecția în unul dintre cele patru centre zonale: Câmpulung Moldovenesc, Alba Iulia, Breaza și Constanța.

Selecția constă în parcurgerea următoarelor probe: psihologice, fizice și interviul de evaluare finală.

În ce constă examenul de admitere în MApN

Ultima etapă este cea de susținere a concursului de admitere într-o instituție de învățământ militar sau la un curs de formare profesională. Acest concurs constă într-un test de cunoștințe precedat de o probă eliminatorie la limba engleză. Probele de concurs sunt stabilite pentru fiecare categorie de personal și unitate sau instituție de învățământ militar.

Candidații care au ales profesia de soldat/gradat profesionist nu susțin concurs de admitere, însă vor fi repartizați pe posturi în regim computerizat, în ordinea descrescătoare a punctajului calculat după anumite criterii profesionale si administrative, pe baza opțiunilor exprimate la recrutare.

Candidații care au fost repartizați trebuie să parcurgă programul de instruire specific, cu durata de cel mult cinci luni.

Ce salarii sunt în Armata Română

Sunt publicate grilele de salarizare pentru anumite posturi în Armata Română.

Maior –  5.019 lei (se adaugă sporuri)

Căpitan – 4.324 lei (se adaugă sporuri)

Locotenent gradație 4 – 3.445 lei

Sublocotenent – 2.958 lei

Plutonier gradație 4 – 3.107 lei (se adaugă sporuri)

Sergent major –2.933 lei (se adaugă sporuri)

Sergent gradația 4  – 2.618 lei

Caporal gradație 4 – 2.437 lei (se adaugă sporuri)

Soldat – 2.236 lei

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: