Redactia.ro
Home » Sport » Gică Hagi împlinește 56 de ani! “A fost un jucător excepțional”

Gică Hagi împlinește 56 de ani! “A fost un jucător excepțional”

Gheorghe Hagi, zi naștere

„Regele” s-a născut la 5 februarie 1965, la Săcele. Este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști români talentul său fiind recunoscut de o lume întreagă. În aceeași zi mai sunt născuți Cristiano Ronaldo (36 de ani), brazilianul Neymar (29 de ani) și argentinaianul Carlos Tevez (37 de ani)!

„Hagi este pentru România ceea ce este Beckenbauer pentru Germania”, declara Lothar Matthaus, fostul mare internațional german.

În 2003 a fost desemnat „Jucătorul de aur” de către Federaţia Română de Fotbal, respectiv cel mai bun fotbalist român din ultimii 50 de ani. Un an mai târziu, Pele, l-a nominalizat pe fostul internaţional român, în cadrul unei ceremonii a FIFA, printre cei 125 cei mai valoroşi fotbalişti în viaţă.
În cariera sa a câștigat trei titluri în România și patru în Turcia, trei Cupe ale României, patru Supercupe ale Spaniei (două cu Real Madrid, două cu Barcelona), Cupa Turciei, Supercupa Turciei, Cupa UEFA cu Galatasaray şi două Supercupe ale Europei, cu Steaua și Galatasaray. În Liga I, Gheorghe Hagi a jucat 223 meciuri şi 141 goluri, trei titluri de campion şi trei Cupe ale României. A fost de două ori golgheterul României, în sezoanele 1984/1985 şi 1985/1986. Pentru naţionala României are 125 de meciuri şi 35 de goluri. Deţine recordul de goluri, la egalitate cu Adrian Mutu. Hagi a participat la trei ediţii ale Campionarului European (1984, 1996 şi 2000) şi la trei ediţii ale Cupei Mondiale (1990, 1994 şi 1998). În Spania, a jucat la Real Madrid (1990-1992, 19 goluri în 64 de meciuri) şi FC Barcelona (1994-1996, 7 goluri în 36 de meciuri). Între 1992-1994 a evoluat la Brescia. În anul 1996 a plecat la Galatasaray. După retragere a decis să devină antrenor și a fost ales de două ori cel mai bun tehnician român al anului. Din această postură a câștigat alte trofee. Titlul în Liga 1, Cupa României, Supercupa României cu Viitorul Constanța și Cupa Turciei cu Galatasaray. A mai sta pe bancă la Poli Timișoara și FCSB. A fost și antrenorul Naționalei României. Apoi a decis să-și facă propriul club și Academie de fotbal, FC Viitorul. Cu echipa sa a câștigat , titlul în Liga 1, Cupa și Supercupa României.

Ce spun oamenii din spoprt despre Hagi

Gheorghe Hagi este unul dintre sportivii români cunoscuți de o lume întreagă.

“Nu am trăit niciodată așa ceva. A început să dea autografe încă din avion, înainte să ajungem în Turcia. Când am aterizat la Istanbul, de la vameși, polițiști de frontieră, cu toții l-au asaltat pentru poze și autografe. Este fantastic cât poate fi de popular Hagi. Mai bine s-ar muta cu toată familia în Turcia”, a declarat Ilie Năstase.

“Hagi i-a învățat fotbal pe turci. Era foarte concentrat înaintea fiecărui meci, intra în febra lui, începea să vorbească precum un om bătrân, era foarte serios. A fost un jucător excepțional“, spunea Claudio Taffarel, fostul portar al Braziliei.

“Este cel mai mare fotbalist din istoria României. Avea un stâng cum nu s-a mai văzut. Individual, clar că-i plăcea să țină mingea, să se joace cu ea, să creeze faza și apoi tot el să o finalizeze, pentru că era un caracter mai ceva decât mine. Era incredibil! Îmi amintesc că eram în România, ca VIP-uri. Aveam o poartă doar pentru noi în aeroport. Dar el nu voia. Îi spuneam . Lui îi era rușine. Și stătea la coadă, cu toată lumea“, declara și Hristo Stoicikov, fost internațional bulgar.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: