Redactia.ro

Ilie Bolojan, avertisment pentru români 

Ilie Bolojan

Ilie Bolojan trage un semnal de alarmă privind constrângerile majore care vor afecta următorul executiv, indiferent de culoarea sa politică. Într-o declarație fermă, președintele interimar subliniază că România a acumulat deja întârzieri semnificative în procesul de absorbție a fondurilor din PNRR, iar dacă nu sunt accelerate reformele necesare, tranșele de bani nu vor mai fi primite. Situația este gravă, iar viitorul guvern nu va putea ignora realitatea fiscală și angajamentele europene.

Ilie Bolojan, avertisment pentru români

”Guvernul viitor, indiferent care va fi el, are nişte constrângeri majore de care nu va putea fugi, indiferent ce se va spune în aceste zile. Una din constrângerile pe care le avem este relaţia cu Comisia Europeană, ceea ce înseamnă pe de-o parte accesarea fondurilor din PNRR şi a doua constrângere legată de Comisie este legată de consolidarea fiscală de deficit. Avem o întârziere mare în absorţia de fonduri europene care se finalizează anul viitor, acest exerciciu din PNRR şi pentru a nu pierde aceşti bani, e nevoie de urgentarea absorbţiei”, a declarat la Antena 1 preşedintele interimar Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan: „Dacă nu faci anumite reforme”

Ilie Bolojan a explicat că o parte a procesului de absorbţie a fondurilor este influenţată de licitaţii şi contestaţii, aspecte care ţin de capacitatea administrativă, împărţită între numeroase autorităţi, ceea ce face situaţia dificil de gestionat. Totodată, el a subliniat că există o componentă birocratică importantă, aflată în principal în responsabilitatea Guvernului României şi a coaliţiei de guvernare, care presupune implementarea unor reforme esenţiale pentru deblocarea fondurilor europene.

”Dacă nu faci anumite reforme, nu-ţi iei tranşele de bani. Noi le-am întârziat. E adevărat că unele dintre ele nu sună bine, pentru că sunt lucruri care într-un context preelectoral nu vrea să le pună în practică niciun guvern. Reforma pensiilor speciale, reforma pensiilor generale, alte elemente care ţin de consolidarea fiscală, deci nişte finanţe mai sănătoase, mai multe încasări la buget sau mai puţine cheltuieli. Asta înseamnă de fapt consolidarea fiscală într-o formă sau alta”, a completat Bolojan.

”Guvernul va fi forţat în termenul cel mai scurt să ia aceste măsuri pentru a pune în practică aceste considerente birocratice pe care România şi le-a asumat”.

”Nu ne-a forţat nimeni, ca să ne înţelegem. Nu dăm vina pe Comisia Europeană. E responsabilitatea noastră, pentru că de absorbţia acestor bani va depinde pe de-o parte ratingul nostru, deci fără bani europeni riscul să fim degradaţi este foarte mare şi al doilea lucru, investiţiile în ţara asta. O bună parte, jumătate din investiţii sunt finanţate din bani europeni. Dacă nu ne luăm bani europeni, nu mai putem susţine aceste investiţii, ceea ce înseamnă condiţii mai proase de dezvoltare”, a subliniat preşedintele interimar.

” E o problemă cronică şi aici e o responsabilitate care ţine cea mai mare parte de ANAF. Avem, de asemenea, nişte legi de modificat pentru ca insolvenţele în cascadă, care permit ca sume importante să fie pierdute de la buget, să nu mai poată fi în această situaţie. Deci, ori ne creştem încasările sau vom creşte taxe şi impozite”, a spus preşedintele interimar Ilie Bolojan.

Acesta a mai spus că de asemenea că trebuie lucrat la scăderea cheltuielilor, ”fără să speriem oamenii, fără să dăm cifre care nu au niciun fundament”.
”Este evident că statul român risipeşte o parte din banii publici care îi colectează şi trebuie eliminată această risipă în cea mai mare parte. Acolo unde e nevoie de reduceri de personal, cred că trebuie redus personalul. Acolo unde e nevoie de comasări de instituţii care au activităţi paralele, care îşi dublează activitatea, trebuie comasate, trebuie făcută descentralizare, trebuie mutat către autorităţile locale decizii, trebuie debirocratizat, trebuie simplificat. Şi în felul acesta, pe lângă faptul că se cheltuie mai puţin bani, energiile care sunt în societate sunt practic eliberate”, a subliniat Bolojan El a menţionat că ”românii nu sunt mai răi decât alţii şi dacă sunt puşi în condiţii corecte, performează”.

”Aici a fost un minus de foarte mulţi ani în guvernările noastre pentru că n-am încercat să influenţăm contextul, să stabilim reguli bune, să premiem munca, să descurajăm nemunca, poate să o sancţionăm, să încurajăm comportamentul corect şi cinstit. Dacă aceste lucruri sunt puse, oamenii schimbă comunitatea. (..) Meritocraţia este unul din aceste elemente, dar în general în societate. Asta trebuie să facem în perioada următoare”, a spus Bolojan.

”Deci partea de absorţie de PNRR este vitală, partea de consolidare fiscală este de asemenea vitală, în aşa fel încât să putem în continuare să ne accesăm banii europeni, pentru că dacă nu ţi-ai făcut consolidarea fiscală, poţi să intri în procedura prin care Comisia Europeană îţi suspendă fondurile europene. Şi sper să nu ajungem acolo, pentru că asta ar fi un semnal foarte prost legat de rating, şi de la rating îţi derivă capacitatea de a-ţi finanţa deficitul. Noi trebuie să luăm împrumuturi mari, cam un miliard de euro săptămânal, şi nu e tot una la ce dobânzi le iei, pentru că asta înseamnă costuri pe care le plăteşte într-o formă sau alta populaţia ţării noastre, şi în fiecare an din aceşti ani, din păcate, ne-a crescut gradul de îndatorare, ne cresc foarte mult dobânzile şi costul dobânzilor, până ajung la un nivel insuportabil, şi nu mai putem merge pe această linie, orice s-ar spune”, a mai afirmat Ilie Bolojan.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: