Redactia.ro
Home » Știri » Imagini de la ceremonia de investire a noului președinte american. Joe Biden și-a început mandatul

Imagini de la ceremonia de investire a noului președinte american. Joe Biden și-a început mandatul

GALERIE FOTO (3) Imagini de la ceremonia de investire a noului președinte american. Joe Biden și-a început mandatul

Joe Biden a devenit oficial președintele Statelor Unite ale Americii. După depunerea jurământului, Kamala Harris a devenit prima femeie de culoare Vicepreședinte. 

Imagini de la ceremonia de investire a noului președinte american

Miercuri, 20 ianuarie 2020, Joe Biden și Kamala Harris au fost invetiți în funcția de președinte, respectiv Vicepreședinte ai Statelor Unite ale Americii. Joe Biden a devenit cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, iar după ce a Joe Biden a depus jurământul în faţa judecătorului şef al Curţii Supreme, John Roberts, acesta s-a mutat în noua lui reședință pentru patru ani – Casa Albă.


”Democraţia a biruit. Aceasta este ziua Americii. Aceasta este ziua democraţiei. O zi de istorie şi speranţă. Astăzi sărbătorim un triumf nu al unui candidat, ci al unei cauze, o cauză democraţiei. Le mulţumesc predecesorilor mei din ambele partide care sunt aici astăzi. Este o naţiune măreaţă, suntem oameni buni şi, de-a lungul secolelor, prin furtuni şi conflicte, prin pace şi război, am ajuns atât de departe, dar încă mai avem mult de mers. Aceasta este ziua Americii, este ziua democraţiei, o zi a istoriei şi speranţei de înnoire. America a fost din nou încercată şi America s-a ridicat la înălţimea provocărilor”, a declarat Joe Biden, potrivit Mediafax.

Trump nu a participat la ceremonia de învestitură a lui Biden. Fostul președinte al SUA a anunțat acest lucru printr-un mesaj pe Twitter.

”Pentru toţi cei care aţi întrebat, nu mă voi duce la Ceremonia de Învestitură din 20 ianuarie”, a anunţat recent Trump pe Twitter.

Cuvintele sale au venit la scurt timp după ce Trump s-a angajat să contribuie la o tranziţie „ordonată” a puterii către „noua administraţie”, un mod deloc clar de a admite că a pierdut alegerile în favoarea lui Biden.

Învestitura este ceremonia oficială care marchează începutul unei noi preşedinţii şi are loc la Washington D.C. Singurul element obligatoriu este ca preşedintele ales să citească jurământul de instalare în funcţie: „Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”.


Ceremonia de învestitură nu a avut mereu loc în ianuarie. Iniţial, Constituţia SUA stabilise data de 4 martie, ziua în care noii lideri depuneau jurământul. Alegerea unei zile aflate la patru luni distanţă faţă de alegerile generale, desfăşurate în noiembrie, avea sens la acea vreme, dat fiind că dura foarte mult ca voturile exprimate în întreaga ţară să fie centralizate în capitală. Dar această dată mai însemna şi că perioada în care preşedintele în exerciţiu rămânea în funcţie era prea lungă.

În cele din urmă, pe măsură ce s-au înregistrat progrese în numărarea şi anunţarea voturilor, perioada de aşteptare între data alegerilor şi ziua învestiturii s-a scurtat. Cel de-al 20-lea amendament, ratificat în 1933, stipula că noul preşedinte va fi învestit în funcţie la 20 ianuarie, iar din 1937, toate ceremoniile de învestitură au avut loc în această zi.

Imagini de la ceremonia de investire a noului președinte american
Imagini de la ceremonia de investire a noului președinte american

Chiar dacă nu este obligatoriu, discursul de învestitură este însă un obicei valoros în sensul că noul preşedinte poate profita de ocazie pentru a-şi prezenta agenda şi a depăşi momentul unei campanii electorale care pe alocuri se dovedeşte a fi dură.

Cum a schimbat pandemia de COVID-19 ceremonia din acest an

În acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, ceremonia de investire a fost puțin diferită. Amploarea sărbătorii a fost ”extrem de limitată”, echipa de tranziţie a lui Biden cerându-le americanilor să evite să călătorească spre capitala federală, apel care a tot fost repetat de autorităţile din Washington după asaltul asupra Congresului SUA.

Chiar şi aşa, Biden şi Harris au depus jurământul pe treptele Capitoliului, în faţa imensei esplanade – Mall – din centrul capitalei federale (o tradiţie care a început în 1981 cu preşedintele Ronald Reagan), însă tribunele ridicate de-a lungul Pennsylvania Avenue, care face legătura între sediul puterii legislative şi cel al puterii executive, au fost demontate.

În trecut, până la 200.000 de bilete erau alocate pentru ceremonia oficială, însă în acest an, pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri de COVID-19, au fost disponibile doar aproximativ 1.000 de bilete. Biden, Harris şi partenerii lor de viaţă vor fi apoi escortaţi la Casa Albă de membri ai armatei, cu o fanfară militară.


În mod obişnuit, pentru ceremoniile de învestitură se fac planuri detaliate de securitate, însă acum cu atât mai mult, după ce o mulţime de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump a luat cu asalt clădirea Capitoliului, la 6 ianuarie.

Washington D.C. se află deja sub incidenţa stării de asediu, ca urmare a unui ordin dat de primăriţa oraşului Washington, Muriel Bowser, pe fondul violenţelor de la Capitoliu, care va rămâne în vigoare pe tot parcursul ceremoniei de învestitură.

Departamentul pentru Securitate Internă a extins perioada elaborării măsurilor speciale de securitate pentru acest eveniment cu o săptămână înaintea ceremoniei, pentru a permite o mai bună pregătire. Serviciul Secret a preluat conducerea planurilor de securitate şi va beneficia de sprijinul a circa 15.000 militari din Garda Naţională, în plus faţă de miile de poliţişti. Şi, deşi Biden a insistat să depună jurământul în spaţiu deschis, aşa cum o cere tradiţia, numărul participanţilor a fost redus.

Imagini de la ceremonia de investire a noului președinte american

În plus, toate statele americane îşi vor întări securitatea, după un avertisment din partea FBI adresat autorităţilor locale de a se pregăti pentru proteste armate în faţa parlamentelor din fiecare stat american.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: