Redactia.ro
Home » Știri » În China au fost găsite recent alimente congelate contaminate cu virusul Covid-19. Care sunt șansele să contactezi virusul de pe ambalajele alimentare

În China au fost găsite recent alimente congelate contaminate cu virusul Covid-19. Care sunt șansele să contactezi virusul de pe ambalajele alimentare

Se pare că în China au fost găsite recent produse alimentare care aveau ambalajele contaminate cu SARS-COV-2. Câteva zeci de loturi de creveți congelați și aripi de pui congelate din America de Sud au fost analizate și retrase din comerț din cauza contaminării.

Acest lucru a ridicat din nou întrebări dacă coronavirusul poate fi transmis prin ambalaje alimentare. Cât de sigure pot fi livrările de mărfuri care ajung apoi în mâinile consumatorilor?

Care au fost șansele infectării prin produsele contaminate descoperite

În teorie, poate fi posibilă infectarea cu Covid-19 de pe materialele de ambalare. Studiile au arătat că virusul poate supraviețui ore întregi, dacă nu chiar zile pe unele materiale de ambalare, în mare parte carton și diverse forme de plastic.

Mai mult, virusul este mai stabil la temperaturi mai scăzute, ceea ce înseamnă că multe alimente congelate pot fi un mediu prielnic pentru virus.

Cu toate acestea, unii oameni de știință au pus la îndoială toate aceste teorii. Dr. Julian Tang, profesor asociat de științe respiratorii la Universitatea din Leicester, spune că în lumea exterioară, condițiile de mediu se schimbă rapid, ceea ce înseamnă că virusul nu poate supraviețui prea mult timp.

Și Emanuel Goldman, profesor de microbiologie la Universitatea Rutgers, a arătat că studiile de laborator au folosit probe de până la 10 milioane de particule virale, în timp ce numărul de particule virale dintr-o picătură de aerosol strecurată pe o suprafață are posibilitatea să ajungă la doar aproximativ 100.

„În opinia mea, șansa de transmitere prin suprafețe neînsuflețite este foarte mică și numai în cazurile în care o persoană infectată tușește sau strănută pe o suprafață, iar altcineva atinge acea suprafață, în decurs de una până la două ore, poate să se infecteze”, a transmis Emanuel Goldman.

Infectarea din cauza ambalajelor alimentare este prea puțin probabilă

Riscul de transmisie prin alimente se bazează, în general, pe presupunerea că lucrătorii din instalațiile de ambalare a alimentelor ar putea atinge suprafețele contaminate, apoi să-și atingă ochii, nasul și gura.

Totuși, oamenii de știință nu cred că aceasta este principala cale de transmitere pentru majoritatea cazurilor Covid-19.

Dr. Tang spune că dovedirea faptului că o persoană a luat virusul prin ambalajele contaminate ar fi, de asemenea, dificilă. Ancheta ar presupune să se excludă orice expunere recentă din orice altă sursă, inclusiv contactele sociale asimptomatice, pentru a fi siguri că expunerea legată de ambalajele alimentare a fost adevărata cauză a unei infecții.

Organizația Mondială a Sănătății spune că: „în prezent nu există un caz confirmat de Covid-19 transmis prin alimente sau ambalaje alimentare”.

Dar Organizația Mondială a Sănătății enumeră o serie de precauții pe care le puteți lua pentru a evita contaminarea din astfel de surse.

Nu este nevoie să dezinfectezi ambalajele alimentare, dar mâinile trebuie spălate corespunzător după manipularea pachetelor alimentare și înainte de a mânca.

Dacă sunteți la cumpărături folosiți produse de dezinfectare a mâinilor înainte de a intra în magazin și spălați-vă bine pe mâini după aceea, precum și după manipularea și depozitarea produselor achiziționate.

De asemenea, ar trebui ca livrarea alimentelor să se facă doar dacă lucrătorul urmează bune practici de igienă personală și evident spălarea mâinilor după ce ați acceptat livrările alimentare. Unii experți recomandă, de asemenea, utilizarea pungilor de plastic o singură dată.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: