Redactia.ro
Home » Știri » Înălțarea Domnului 2020. Când pică marea sărbătoare în calendarul ortodox 2020

Înălțarea Domnului 2020. Când pică marea sărbătoare în calendarul ortodox 2020

Înălțarea Domnului 2020

Înălțarea Domnului 2020. În ce dată sărbătorim Înălțarea Domnului la Cer, după Înviere, în acest an.

Înălțarea Domnului este sărbătoare cu dată schimbătoare, așa cum este și Paștele. Acest lucru se întâmplă pentru că Înălțarea are loc întotdeauna la 40 de zile după Învierea Domnului. Anul acesta, Înălțarea Domnului se va sărbători pe 28 mai 2020.

Ce sărbătorim de Înălțarea Domnului. Istoria acestei zile

Sărbătoarea din 28 mai 2020 mai este cunoscută și Ziua de Ispas. Înălțarea Domnului va marca ziua în care creștin ortodocșii nu se vor mai saluta cu „Hristos a Înviat!”, ci cu „Hristos S-a Înălţat!”, răspunzând cu „Adevărat S-a Înălţat!”

La 40 de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. La această minune au luat parte şi Apostolii şi cei doi îngeri. Apoi, îngerii le-au vorbit apostolilor despre cea de-a doua venire a lui Hristos, şi le-au cerut să nu fie copleşiţi de durerea despărţirii de Mântuitor. Evanghelistul Luca spune că Hristos i-a luat pe ucenicii Săi, i-a dus spre Betania şi acolo Şi-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat şi pe când îi binecuvânta, S-a depărtat de ei şi S-a înălţat la cer (Luca 24,50-51).

Înălțarea Domnului a fost menționată pentru prima oară de Eusebiu din Cezareea, în anul 332, în lucrarea „Despre sărbătoarea Paştilor”. Iniția, ziua de Înălţarea Domnului se sărbătoareaîn aceeaşi zi cu Rusaliile, la 50 de zile după Înviere.

La sfârşitul secolului al IV-lea, începutul secolului al V-lea, sărbătoarea Înălţării Domnului s-a sărbătorit în altă zi decât Pogorârea Sfântului Duh. De atunci, a rămas stabilit ca Înălțarea Domnului să se sărbătorească la 40 de zile după Paște.

Înălțarea Domnului 2020. Tradiții și obiceiuri

Înălţarea lui Hristos, ca şi Învierea Sa au fost înţelese că fiind nişte lucrări ale Tatălui asupra Fiului Său. Iisus Hristos S-a înălţat la cer şi a şezut de-a dreapta Tatălui. Astfel, Tatăl îl iubeşte pe Fiul în Sfântul Duh nu doar că Dumnezeu ci şi ca om.

– tradiția spune că cine moare în această zi va ajunge în Cer

– este ultima zi din an în care se mai roșesc ouă

– țăranii taie păr din cozile vitelor și le îngroapă într-un furnicar. ,,Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar!”

– ce se seamănă în această zi, nu crește

– credința spune că în această zi și sufletele celor adormiți se înalță la cer și trebuie să aibă merinde la drum

– femeile împart lapte dulce fiert cu pasat și acelei persoane îi mai dau și o mătură din nuiele adunate de pe câmp

– nucul, alunul, paltinul și leușteanul au puteri tămăduitoare, dacă creștinii le culeg în ziua marelui praznic.

Hotărâriea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 și 2001, Înălțarea Domnului este consacrata ca Ziua Eroilor în țara noastră.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: