Situația delicată a interdicției impuse lui George Simion de a intra în Republica Moldova urmează să fie analizată în instanță la doar o zi după ce acesta ar putea deveni președintele României. Pe 19 mai, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, va judeca recursul formulat de liderul AUR împotriva Inspectoratului General pentru Migrație din Republica Moldova, începând cu ora 14:30.
Interdicția lui George Simion în Republica Moldova, analizată în instanță la Chișinău după turul doi al alegerilor
Conform portalului național al instanțelor moldovene, procesul a fost inițiat în iunie 2023, însă până în prezent interdicția aplicată lui George Simion a fost menținută și prelungită periodic. În prezent, restricția este valabilă până în 2028, având o durată de cinci ani. Avocatul lui Simion, Iulian Rusanovschi, a confirmat că audierile din 19 mai vor avea ca obiect această interdicție, dar a precizat că nu poate oferi mai multe detalii din dosar în această etapă.
Interesul pentru acest caz a crescut considerabil după ce George Simion a obținut 41% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, calificându-se în finala din 18 mai alături de Nicușor Dan. Potrivit platformei de predicții Polymarket, Simion are, în acest moment, peste 70% șanse de a câștiga alegerile, ceea ce transformă dosarul de la Chișinău într-un potențial subiect de interes bilateral.
Un istoric tensionat între George Simion și autoritățile moldovene
Interdicția de intrare a lui George Simion în Republica Moldova nu este nouă. Liderul AUR a fost declarat indezirabil pentru prima dată în mai 2015, fiind acuzat de autoritățile de la Chișinău că reprezintă un potențial pericol pentru stabilitatea internă. La acea vreme, decizia a fost luată de Biroul Migrație și Azil, iar expulzarea a fost pusă în aplicare de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova.
Motivul? Activitatea sa constantă în favoarea unirii României cu Republica Moldova, un subiect sensibil în spațiul politic moldovenesc. Simion era deja cunoscut pentru acțiunile și manifestațiile unioniste, iar prezența sa în țară a fost considerată de autoritățile moldovene ca fiind destabilizatoare.
În 2015, după ce a fost expulzat, George Simion i-a trimis o scrisoare deschisă premierului României de atunci, Victor Ponta, solicitându-i sprijinul. În mesajul respectiv, Simion îi amintea lui Ponta că și el se declarase unionist și îl avertiza că ar putea deveni la rândul său ținta unei decizii similare.
”Sunt unionist, domnule Ponta. Din campania electorală am dedus că şi Dumneavoastră vă aflaţi în această categorie, care numără cam trei sferturi din poporul nostru. Dacă azi mi se întâmplă mie una ca asta,mâine să nu fiți expulzat și dumneavoastră din Chișinău.
Doar nu ar fi o premieră pentru casta conducătoare din Republica Moldova, am avut astfel de cazuri pe parcursul celor 24 de ani de relaţii bilaterale dintre cele două state româneşti“, transmitea atunci Simion.