Redactia.ro
Home » Știri » Iohannis reacționează în cazul inginerului dat afară de la Apele Române Mureș: ”Este inacceptabil să promovezi oameni mediocri”

Iohannis reacționează în cazul inginerului dat afară de la Apele Române Mureș: ”Este inacceptabil să promovezi oameni mediocri”

Klaus Iohannis, declarații în ziua recordului de COVID-19

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, vineri, în cazul inginerului care a fost demis din funcția de director al Apelor  Române Mureș pentru a fi înlocuit cu un liberal fără experiență în domeniu. Șeful statului a catalogat drept ”inacceptabil” ceea ce s-a întâmplat pentru a fi promovați ”oameni mediocri”.

Iohannis, despre iginerul demis de la Apele Române Mureș

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, vineri, cu privire la cazul inginerului demis din funcția de director al Apelor Române Mureș, pentru a fi înlocuit cu un membru PNL, fără experiență. Șeful statului consideră ”inacceptabil” să înlocuiești o persoană  pregătită profesional cu ”oameni mediocri care nu dețin calificările necesare”, informează Digi 24.

”Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare”, a declarat președintele.

Mai mult, Klaus Iohannis crede că recompensa politică „drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite și reprezintă totodată un afront adus cetățenilor și o frână în dezvoltarea oricărei societăți democratice.”

Totodată, președintele este de părere că nu există o justificare pentru o persoană care este promovată într-o funcție fără să aibă experiența necesară. Drept urmare, o persoană care nu este suficient pregătită din punct de vedere profesional, nu își are locul în sistemul de stat.

„Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat și pentru care românii mi-au acordat susținerea lor.  Este imperativ ca funcția publică să își recapete credibilitatea și demnitatea, iar acest lucru a început să se întâmple deja, pentru că în administrație sunt promovați și foarte mulți profesioniști, oameni integri și dedicați. La fel de adevărat este că încă mai există la nivel național excepții, numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituții își îndeplinesc misiunea publică.

Politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorități și instituții locale, conduse de persoane care aplică, își asumă și răspund, inclusiv în fața legii, pentru aceste decizii. Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu dețin competențele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să își îndeplinească atribuțiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat.”, mai  spune Iohannis.

Șeful statului a mai spus că i-a cerut premierului Ludovic Orban să ia măsuri în ceea ce privește un audit în administrația publică

În urma cazului de la Mureș semnalat de către mass-media, am avut o discuție cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucția României pe baze și valori solide. În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii”, a mai declarat președintele.

Reacția lui Klaus Iohannis vine după ce, joi, a fost întrebat în timpul unei conferințe de presă despre cazul dezvăluit de jurnaliștii de la Recorder, în care un inginer român care a ajuns director la Apele Române Mureș în urma unui concurs și care a fost înlocuit din funcție cu un membru PNL fără experiență în domeniu. La momentul respectiv, Iohannis a spus că nu știe despre această situație.