Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis, despre noile restricții: ”Dau primele rezultate”

Klaus Iohannis, despre noile restricții: ”Dau primele rezultate”

Klaus Iohannis a vorbit, joi, în cadrul unei videoconferințe cu prefecți și reprezentanți ai Guvernului, despre ultimele restricții impuse pentru protecția anti-covid. Președintele spune că acestea dau deja rezultate pozitive în ceea ce privește numărul cazurilor de infectare. Totodată, șeful statului recunoaște că nu sunt suficiente și pentru împiedicarea numărului de persoane care ajung la ATI.

Klaus Iohannis spune că noile restricții sunt utile

Klaus Iohannis a declarat, joi, în cadrul unei videoconferințe, de la Palatul Cotroceni că noile restricții impuse de autorități încep să dea rezultate, în ceea ce privește numărul cazurilor de infectare cu coronavirus.  Însă, președintele a precizat că acestea nu sunt suficiente pentru împiedicarea și numărului de persoane care ajung la ATI și care mor din cauza virusului, informează Digi 24.

“ (…) Deja putem să observăm că măsurile luate de Guvern acum câteva săptămâni, măsuri care la momentul respectiv au dus la dezbateri de tot felul, vedem că dau primele rezultate.

Cu siguranță că ați observat că acum 3-4 săptămâni, numărul de cazuri creștea de la săptămână la săptămână foarte mult și acum suntem în a treia săptămână în care numărul de cazuri maxim se situează în zona de 10.000 și sunt multe zile în care numărul de noi infectări este sensibil sub 10.000.

Nu putem să spunem încă, din păcate, că am reușit să îngrădim pandemia, dar avem primele confirmări că măsurile care s-au luat acum câteva săptămâni bune au dat rezultate”, a declarat Klaus Iohannis.

Noile măsuri nu îi ajută pe pacienții de la ATI

Totuși, șeful statului crede că, deși măsurile implementate au fost unele bine gândite, nu au fost suficiente și pentru rezolvarea situației de la ATI.

”Din păcate, aceste rezultate, chiar dacă există și arată că măsurile pe care le luăm au fost bine gândite, nu au fost suficiente, pentru că vedem la Terapie Intensivă numărul de persoane crește. Din nefericire, în fiecare zi avem un număr important de decese, mult prea mulți români mor de această boală și atunci evident că s-a impus un nou set de măsuri restrictive”, a afirmat președintele.

România se pregătește de vaccinare

De asemenea, Klaus Iohannis a reamintit de vaccinarea populației din primăvara anului viitor. Șeful statului a subliniat că dozele de vaccin se vor administra în tranșe, iar cadrele medicale vor fi primele care vor beneficia de ele. Ulterior, vaccinarea se va face treptat, în funcție de gravitatea persoanelor infectate.

„Dați-mi voie să vă spun că există și un licăr de speranță: ați observat probabil cu toții că în ultimele zile au apărut știri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu știm în ce zi, nici măcar în ce săptămână, acestea vor fi disponibile, însă este foarte probabil ca ele să devină posibile și să fie la dispoziția noastră în România începând din primul trimestru al anului 2021, în tranșe.

Nu vom avea toate dozele simultan și de la început, vom avea în tranșe. Vom începe cu vaccinarea personalului medical, întregului personal medical, după care se va continua după o schemă care este deja elaborată de specialiști ai Institutului Național de Sănătate Publică, cu persoanele din prima linie, cu lucrătorii esențiali, cu persoanele care sunt în mod deosebit expuse la această boală și vaccinarea populației generale va avea loc probabil undeva în primăvară spre vară.

Toate acestea sunt în pregătire, dar până atunci, împreună cu dumneavoastră, gestionăm pandemia. Depinde de noi să o facem bine, fiindcă asta așteaptă românii de la noi„, a mai declarat Iohannis.

Reamintim că la nivel național s-au adoptat noi restricții, precum: purtarea măștii peste tot, inclusiv în aer liber, închiderea magazinelor la ora 21:00, închiderea piețelor la interior, circulația între orele 22:00 și 5:00 doar cu declarație de răspundere, toate școlile au trecut în regim online, interzicerea evenimentelor. Acestea sunt valabile 30 de zile cu posibilitate de prelungire.

Etichete: