Redactia.ro
Home » Știri » La ce vârstă poţi conduce legal o motocicletă

La ce vârstă poţi conduce legal o motocicletă

permis motocicletă

Dobândirea permisului de conducere pentru orice tip de vehicul se face în țara noastră în funcție de categoria de vârstă. Astfel, pentru a putea conduce o mașină este necesar ca conducătorul auto să aibă 18 ani, iar cine vrea să conducă o motocicletă mare de categoria A, trebuie să aibă cel puțin 24 de ani, sau 20 de ani, în cazul în care respectivul are deja doi ani experiență în categoria A2.

La ce vârstă poţi conduce legal o motocicletă

Astfel, poți începe să conduci în mod legal o motocicletă începând cu vârsta de 16 ani, pentru categoriile de vehicule AB și A1. Dacă este vorba despre categoria A2, este necesar să ai 18 ani.

Și în cazul motocicletelor, la fel ca în cazul oricăror vehicule, conducerea fără permis este sancționată. Astfel, cei care se aventurează să facă acest lucru deși nu au mijloacele legale de partea lor, pot primi amenzi usturătoare, sau pot merge chiar la închisoare.

Ce ți se poate întâmpla dacă conduci fără permis

Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice

Art. 335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

 

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

 

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

 

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

 

 

 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: