Redactia.ro
Home » Știri » Laura Codruța Kovesi va conduce din nou DNA? Numire importantă decisă de UE

Laura Codruța Kovesi va conduce din nou DNA? Numire importantă decisă de UE

Laura Codruța Kovesi

Laura Codruta Kovesi ar putea fi numită din nou în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Parchetul European, organism european condus acum de fosta șefă a DNA, ar putea coordona direct o structură din instituția pe care a condus-o timp de 5 ani.

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect care prevede înființarea unui departament de sprijin pentru noul for european, condus acum de Kovesi.

Cu ce se va ocupa noua structură?

Rolul departamentului va fi acela de a asigura sprijin procurorilor Parchetului European, care vor fi delegați în România. Noua structură ar urma să aibă la început cel mult 20 de angajați, ofițeri, agenți de poliție, grefieri, informează realitatea.net.

Este procuror-şef la Parchetul European

Kovesi, în vârstă de 47 de ani, a fost numită la conducerea Parchetului European la finalul anului trecut.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care va deveni operațional anul acesta, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste zece milioane de euro.

Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism. EPPO va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus din procurorul-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

A fost șefa DNA timp de 5 ani

Laura Codruța Kovesi a ocupat funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din 2013 până în 9 iulie 2018. Înainte de această funcție, Kovesi a fost procuror la Sibiu și procuror general al României.

La data numirii, în 2006, Kovesi a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria României. Ea este, de asemenea, după decembrie 1989, singurul procuror general care și-a dus mandatul până la capăt.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: