Redactia.ro
Home » Știri » Lege nouă pentru toţi românii! Poți lua gratuit de oriunde

Lege nouă pentru toţi românii! Poți lua gratuit de oriunde

Lege nouă pentru toţi românii! Poți lua gratuit de oriunde

Proiectul de Hotărâre care reglementează Contractul-cadru din sănătate în 2021 – 2022 a arătat că de la 1 iulie pacienţii îşi vor putea ridica reţeta compensată sau gratuită de la orice farmacie din ţară. 

Lege nouă pentru toţi românii

Începând cu 1 iulie 2021, farmaciile au dreptul să elibereze medicamentele din prescripţiile medicale asiguraţilor, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul. Acestea se pot elibera în condiţiile prevăzute în norme și indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul care le-a prescris.

Există totuși o excepție și anume aceea a medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat care se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul, cu condiţia ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află şi medicul care a emis prescripţia medicală, se arată în proiectul de Hotărâre.

În prezent, oamenii îşi pot ridica reţeta compensată sau gratuită, emisă de medic, doar de la farmaciile aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a medicului prescriptor. Aceasta înseamnă că pacienţii al căror medic de familie e în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba îşi pot ridica reţeta compensată doar de la farmaciile care au contract cu CAS Alba.

Potrivit unei analize realizate de economica.net, măsura intră în vigoare la trei ani de când a fost asumată de guvern în HG 140 din 2018, după ce implementarea ei a fost amânată de CNAS de opt ori.

Datele obșinute de sursa citată arată că CNAS a reuşit să opereze modificările necesare pentru a pune în aplicare măsura antemenţionată, aceasta urmând să intre în vigoare la 1 iulie, adică la trei ani de când a fost asumată în Hotărârea de Guvern nr. 140/2018.

Guvernul a promis acest lucru din 2018

Guvernul a promis în luna martie 2018 că de la 1 iulie 2018 pacienţii îşi vor putea ridica reţeta compensată sau gratuită de la orice farmacie din ţară, care e în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Concret, pe 21 martie 2018 a fost aprobat, prin Hotărârea de Guvern nr. 140/2018, Contractul-cadru din sistemul de asigurări sociale de sănătate, valabil pentru anii 2018 – 2019. Actul normativ prevede că, începând cu data de 1 iulie 2018, asiguraţii vor putea obţine medicamente compensate şi gratuite de la orice farmacie din ţară, aflată în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), în baza reţetei emise de medic.

CNAS nu a reuşit însă să facă modificările necesare în platforma informatică a asigurărilor de sănătate pentru a implementa schimbările promise pacienţilor, drept care a amânat de opt ori până acum intrarea în vigoare a acestei măsuri, reiese dintr-o analiză Economica.net.

CNAS a explicat că prorogarea termenului se justifică prin „complexitatea procedurilor necesare derulării serviciilor de dezvoltare informatică la nivelul platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS)”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: