Redactia.ro
Home » Știri » Lovitură pentru studenții din România. Brexitul scumpește studiile în Marea Britanie

Lovitură pentru studenții din România. Brexitul scumpește studiile în Marea Britanie

brexit

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană îi va afecta foarte mult pe tinerii care și-au propus să urmeze o facultate în Regat. Brexitul ar putea dubla taxele de școlarizare.

După Brexit, tuturor candidaţilor, inclusiv cei din România, li se vor aplica taxe de studenți internaţionali. Până acum, ajungeau până la 9.250 lire sterline/an pentru programele de licență şi chiar 20.000 de lire pentru programele de masterat. După Marea Britanie, cele mai râvnite destinaţii pentru studii rămân Olanda, Franţa, Danemarca şi Spania.

Marea Britanie blochează creditele pentru tinerii din UE

Studenții din Uniunea Europeană, inclusiv din România, nu vor mai avea acces la împrumutul guvernamental de studii oferit de Marea Britanie, așa că trebuie să-și plătească singuri studiile, începând de anul viitor.

„Mai multe universități, în special din Scoția, au transmis că studenții europeni vor trebui să plătească aceleași taxe pe care le plătesc în prezent studenții internaționali. Însă, majoritatea instituțiilor de învățământ superior încă nu s-au decis care vor fi taxele pentru studenții europeni de anul viitor.

Problema este că nu există un cadru legislativ care să permită o taxare mai mică a unui student european față de un student din India, spre exemplu. În acest context, se poate spune că ar fi vorba de discriminare”, a spus Simon Parker, profesor britanic stabilit în România, potrivit edupedu.ro.

Ce se întâmplă cu tinerii care studiază deja la universitățile britanice?

Profesorul spune că tinerii care studiază deja la o universitate britanică vor avea în continuare acces la împrumutul guvernamental obținut până își termină studiile și vor avea aceleași taxe de studii. De asemenea, o schimbare legislativă din octombrie 2019 le oferă studenților internaționali posibilitatea de a lucra fără viză de muncă până la doi ani după absolvire.

În plus, tinerii care încep anul acesta studiile universitare vor primi împrumutul guvernamental care acoperă taxele de studiu de 9.250 de lire până la absolvire. „De asemenea, o schimbare legislativă din octombrie 2019 le oferă studenților internaționali posibilitatea de a lucra fără viză de muncă până la doi ani după absolvire”, a adăugat el.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: