Redactia.ro
Home » Știri » Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Lunea Mare din Săptămâna Patimilor.

Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. A început cea mai importantă săptămână înainte de Paște. Lunea Mare din Săptămâna Patimilor este o zi extrem de importantă, iar biserica ține slujbe speciale de rugăciune. Creștinii ortodocși postesc și se pregătesc pentru ziua de Înviere.

Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Am intrat în ultima săptămână din Postul Paștelui, fiind ultima înainte de Învierea Domnului. Astăzi a început Săptămâna Mare, iar fiecare zi va avea o semnificație aparte pentru creștinii ortodocși. Aceștia se pregătesc ca în noaptea de sâmbătă spre duminică să meargă la biserică, acolo unde va avea loc Învierea Domnului. În Lunea Mare, în toate bisericile din țară se va citi istoria lui Iosif cel Preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament, cel care când a intrat în biserică a văzut preînchipuirea lui Hristos. De asemenea, astăzi are loc și pomenirea smochinului neroditor, plantă blestemată de către Iisus Hristor înainte de a intra în Ierusalim.

De asememea, femeile încep astăzi curățenia de Paște, iar totul se va scoate afară, iar locuința trebuie să fie aerisită și să iasă toate relele de peste iarnă. Timp de doi ani, creștinii ortodocși nu au putut să participe la slujbele care au avut loc în Săptămâna Mare și nici să ia Lumină de Învierea Domnului, din cauza pandemiei de coronavirus. În acest an, după doi ani de restricții, creștinii ortdocși vor putea merge la biserică și să asiste la slujbă fără a mai trebui să se îngrijoreze din cauza pandemiei de coronavirus.

Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Semnificație

În ziua de Lunea Mare, preotii îi citesc istoria lui Iosif, fiul patriarhului Iacob și a smochinului neroditor. Acesta a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob și primul al Rahilei. Sfânta Scriptură mărturisește că într-o zi, Iacob îl trimite pe Iosif să-i aducă vești despre frații lui, care erau plecați cu oile la câmp. Frații săi erau invidioși pe acesta din momentul în care Iosif a visat : „Eram la camp cu totii si legam snopi. Snopii mei stateau drept, iar ai vostri se plecau spre ai mei”, „se parea ca soarele, luna si unsprezece stele se aplecau si se inchinau in fata mea”. Ulterior, toți cei zece frați au plănuit să îl omoare. Iosif este aruncat în puț, iar la scurt timp este vândut cu 30 de arginți unor negustori. Pentru a-și acoperi fapta, au tăiat un ied, au rupt haina lui Iosif și au înmuiat-o în sânge. Seara, aceștia i-au arătat haina tatălui lor și i-au spus că Iosif a fost ucis de o fiară sâlbatică.

Lunea Mare. Tradiții,obiceiuri și superstiții

În Lunea Mare, în biserici se vor oficia în fiecare seară Deniile, slujba prin care credincioșii îl petrec pe Isus Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere. Fiecare zi are o semnificația aparte, în care credincioșii rememorează evenimentele din ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului, înainte de Înviere. În Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște. Casele se aerisesc pentru a ieși toate relele din iarnă, se văruiește și se spală totul. “Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: