Redactia.ro
Home » Știri » Mare atenție la acest mesaj. Înșelătorie ce implică magazinele Profi! Ce trebuie să faceți

Mare atenție la acest mesaj. Înșelătorie ce implică magazinele Profi! Ce trebuie să faceți

Înșelătorie în magazinele Profi

Magazinele Profi, lovite o înșelătorie cu vouchere false. Mare atenție: ce trebuie să faceți dacă primiți acest mesaj. Nu este din partea lanțului Profi România!

Mai multe supermarketuri și hypermarketuri din România au fost implicate într-o campanie falsă. Sub promisiunea că primesc reduceri la cumpărături, cei care primesc mesajele sunt atrași pe website-uri periculoase.

Se oferă vouchere false de cumpărături în magazinele Profi. Înșelătorie care atrage o mulțime de utilizatori de internet. Nici Carrefour România sau LIDL nu au scăpat de înșelătorie. Atât în cazul Lidl, cât și Profi, clienților li s-au promis cupoane de cumpărături.

Înșelătorie în magazinele Profi: extragere pentru vouchere

Reprezentanții lanțului de magazine au anunțat pe canalele online și de social media că nu au organizat o astfel de campanie pentru clienții săi. Conform Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), aceasta e practică destul de des întâlnită.

“Ca şi în cazul incidentelor de tip #scam precedente, care s-au folosit de imaginea unor retaileri cunoscuţi în România, potenţialelor victime li se serveşte un scurt chestionar cu întrebări generale despre preferinţele de shopping (…) După ce răspund la întrebări, utilizatorii sunt redirecţionaţi către o pagină unde au posibilitatea să aleagă dintre opţiuni multiple, pentru a încerca să ‘nimerească’ premiul.

Desigur, atacatorii simulează o extragere reală, victima nu nimereşte niciodată din prima, dar în cele din urmă ‘câştigă’ pentru că are la dispoziţie 3 încercări”, declarat un specialist în securitate cibernetică.

Cetățenii români sunt informați că, primele semne care atrag atenția că este o campanie falsă, este scrisul incorect. Aceste păcăleli conțin greşeli gramaticale, grafică ciudată, iar adresa de website nu este aceeași cu Profi.ro, care e adresa oficială a magazinului

“Elementele de identificare a tentativei de fraudă sunt şi ele prezente şi destul de evidente: text incorect gramatical, aşezare în pagină defectuoasă, grafică ciudată, website care nu foloseşte domeniul oficial (decorada-jablonna[.]eu), componentă de mesaje pe social media pentru veridicitate, redirecţionarea utilizatorului pe alte pagini maliţioase sau necesitatea abonării la anumite servicii cu plată, pentru a ajunge să ridici în cele din urmă un premiu care nu există”, atenționează experţii.

Carrefour, LIDL, Mega Image și Profi, printre brandurile folosite de înșelătorie

După cum am precizat, Lidl și Carrefour au fost deja afectați de înșelătorie. Nici brandul Mega Image nu a scăpat de scamatoria online.

“Atacatorii din spatele campaniilor de tip scam care se folosesc de identitatea vizuală a unor retaileri sau hypermarket-uri populare în România au ajuns în aceste zile să se folosească de imaginea Mega Image. Compania a publicat deja un mesaj pe social media, în care îşi atenţionează clienţii despre campania înşelătoare şi le recomandă să urmărească exclusiv canalele oficiale.

Tentativa de fraudă funcţionează similar cu precedentele, are aceeaşi structură şi este găzduită online folosind tot un domeniu .club. Principalul mediu de propagare este cel mobil, răspândirea având loc prin intermediul aplicaţiei de mesagerie WhatsApp, iar utilizatorii sunt ademeniţi să acceseze link-ul de posibilitatea câştigării unui “Voucher GRATUIT 2500 Lei pentru a sărbători cea de-a 90-a aniversare’”>, anunță oficialii CERT-RO.

Dacă primiți invitația pentru a participa la un astfel de concurs sau de a primi cupoane de cumpărături cadou, dar observați că site-ul respectiv este suspect, anunțați CERT-RO și Poliţia Română. Dacă aveți întrebări, le puteți adresa pe conturile social-media ale CERT-RO.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini