Redactia.ro
Home » Știri » Masa de Paște devine mult mai scumpă. Cât vor plăti românii pe cumpărături

Masa de Paște devine mult mai scumpă. Cât vor plăti românii pe cumpărături

GALERIE FOTO (2) ce sa mancam de paste

Masa de Paște va fi mult mai scumpă anul acesta. S-au scumpit ouăle, carnea de miel, dar și cea de porc. Și cozonacii, dar și pasca întregistrează scumpiri.

Preț dublu la carnea de miel

Fermierii estimează că un kilogram de carne de miel va costa chiar și dublu față de prețul obținut în prezent și cu 30% mai mult, comparativ cu 2021, sccrie Agrointeligența. Scumpirile reflectate în preţul grâului, al porumbului, al furajelor, al benzinei şi al motorinei dar si al energiei electrice şi al gazului au făcut ca şi carnea de miel, pe lângă cea de porc, să se vândă mult mai scump.

Crescătorii din zona Sibiului speră că prin majorarea prețului cu circa 30% îşi vor acoperi costurile din ce în ce mai mari. Chiar și cu un preț crescut fermierii nu se tem că vor rămâne cu marfa nevândută. Mieii care nu vor fi cumpăraţi de Paşte merg la export, notează agrointel.ro.

Un kilogram de miel va costa 22 lei/kg (viu) și 35-40 lei/kg (tăiat), au anticipat experții. Prețul unui miel se mai stabilește și în funcție de mărimea carcasei dar și dacă acesta este achiziționat întreg, o jumătate sau numai un sfert. În 2021, kilogramul se vindea cu 15 lei/kg (viu).

Spre exemplu, crescătorii din zona Sibiului speră că prin majorarea prețului cu circa 30% îşi vor acoperi costurile din ce în ce mai mari. Chiar și cu un preț crescut fermierii nu se tem că vor rămâne cu marfa nevândută. Mieii care nu vor fi cumpăraţi de Paşte merg la export, mai precizează agrointel.ro.

Ouăle, din ce în ce mai scumpe. Prețul se apropie de 1 leu/ou

Ouăle nu puteau să facă excepție de la valul de scumpiri care face ravagii în țara noastră. Prețurile sunt în creștere, iar trendul ascendent pare că va continua și în perioada următoare. Prețul cu care pleacă ouăle din fermele din România este de 40 de bani. Pe rafturile piețelor ajung însă să coste până la 80 de bani. În magazine, un ou este chiar mai scump și poate costa chiar mai mult de un leu.

Fermierii români au spus că încearcă să mențină prețurile cât mai scăzute, dar costurile uriașe ale furajelor și ale energiei le dau mari bătăi de cap. „Prețul s-a dublat la cereale. E normal ca tot ce înseamnă produse alimentare să se scumpească la raft pentru că costurile s-au mărit față de acum 30-50 de zile”, a precizat prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor.

Scumpiri la cozonaci și pască. Un cozonac de la patiserie va costa în jur 100 de lei

La patiserii, preţurile au explodat pentru că pe lângă materia primă, patiseriile plătesc bani în plus şi pentru curent, gaze şi combustibili. Un comerciant din zona Turzii a spus pentru turdanews.net că un cozonac de 1 kg poate ajunge și la 100 de lei, Pasca poate depăși această sumă iar prăjiturile mai sofisticate se vând mult mai scump. Toate ingredientele pentru cozonaci sau pască s-au scumpit. Făina e cu 16% mai scumpă, uleiul e mai scump cu 26%, iar pentru brânza de vacă românii plătesc cu 8% mai mult. Preţuri mai mari au şi cacao, untul, ouăle, şi zahărul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: