Redactia.ro

Răsturnare de situație în cazul morții medicului rezident George Ștefan Tilă de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași. Ce a scos la iveală necropsia

foto: Antena3 Cnn

Moartea fulgerătoare a medicului rezident George Ștefan Tilă, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, continuă să ridice semne de întrebare. Rezultatul necropsiei a adâncit misterul, după ce legistul care a efectuat autopsia ar fi afirmat: „Acest tânăr nu trebuia să moară”. George Ștefan Tilă avea doar 31 de ani și era originar din Bârlad. Își desfășura ultimele zile de rezidențiat la prestigiosul spital ieșean și urma să revină acasă, pentru a profesa la Spitalul din Bârlad.

Răsturnare de situație în cazul morții medicului rezident George Ștefan Tilă de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași

Familia sa era deja bine cunoscută în sistemul medical local: mama sa lucra ca asistentă, iar sora lui era asistentă șefă în Ambulatoriu. Planurile lui de viitor erau clare, iar sprijinul de care se bucura în comunitate era evident. Managerul spitalului, Ciprian Feraru, a vorbit public despre regretul profund provocat de această pierdere, subliniind profesionalismul și dedicarea tânărului rezident.

Potrivit informațiilor furnizate de Antena 3 CNN, necropsia a dezvăluit că George Ștefan Tilă suferea de fibroză chistică, cunoscută și sub numele de mucoviscidoză. Aceasta este o boală ereditară gravă, care provoacă leziuni severe la nivelul plămânilor, sistemului digestiv și altor organe. Deși fibroza chistică este întâlnită de obicei la copiii mici, în cazuri foarte rare poate persista și în viața adultă, așa cum s-a întâmplat în cazul medicului din Iași.

Fibroza chistică afectează echilibrul sărurilor în organism, ceea ce duce la complicații respiratorii și digestive majore. În cazul lui George Ștefan Tilă, decompensările cauzate de această afecțiune ar fi contribuit decisiv la decesul său prematur. Cu toate acestea, specialiștii susțin că un astfel de sfârșit ar fi putut fi prevenit, dacă boala ar fi fost depistată și monitorizată mai atent.

Mărturia legistului ridică semne de întrebare

În urma autopsiei, medicul legist a transmis un mesaj care a generat neliniște în rândul colegilor lui George Ștefan Tilă: „Acest tânăr nu trebuia să moară”. Această afirmație sugerează că există suspiciuni privind modul în care a fost gestionată starea medicală a rezidentului în zilele premergătoare morții.

Deși fibroza chistică este o boală gravă, mulți pacienți diagnosticați din timp pot avea o speranță de viață relativ normală, cu tratamente adecvate. Contextul în care George Ștefan Tilă a decedat ridică, astfel, întrebări despre eventuala lipsă a unor investigații medicale amănunțite sau despre tratamentele administrate.

În plus, faptul că tânărul era implicat intens în activitatea spitalului, lucrând în condiții solicitante, ar putea să fi contribuit la deteriorarea rapidă a stării sale de sănătate. Acest aspect urmează să fie investigat în cadrul anchetei deschise de autorități.

La doar două săptămâni după decesul lui George Ștefan Tilă, un alt medic rezident de la Spitalul „Sfântul Spiridon” și-a pierdut viața. Emanuel-Mirel Luca, în vârstă de 28 de ani, a murit după ce a contractat concomitent COVID-19 și gripă.

Tragediile succesive din cadrul aceleiași unități medicale au generat un val de îngrijorare, atât printre angajați, cât și în rândul autorităților. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași s-a autosesizat și a demarat o anchetă pentru a verifica dacă au existat nereguli sau condiții de muncă necorespunzătoare care ar fi putut contribui la aceste pierderi de vieți omenești.

În paralel, și Ministerul Sănătății a cerut rapoarte detaliate despre circumstanțele în care au avut loc decesele. Autoritățile vor să afle dacă tinerii medici au beneficiat de toate condițiile necesare pentru a-și desfășura activitatea în siguranță, mai ales în contextul pandemiei și al suprasolicitării din spitale.

Misterele care planează asupra cazurilor de la „Sfântul Spiridon”

Pe măsură ce anchetele avansează, apar tot mai multe necunoscute legate de moartea celor doi medici rezidenți. În cazul lui George Ștefan Tilă, deși diagnosticul de fibroză chistică pare să explice parțial deznodământul tragic, rămân multe întrebări fără răspuns. Cum de nu s-a descoperit mai devreme boala? Ar fi putut fi salvat cu un tratament adecvat? A contribuit stresul profesional la agravarea stării sale de sănătate?

În ceea ce-l privește pe Emanuel-Mirel Luca, ancheta va trebui să stabilească dacă infectarea simultană cu două virusuri respiratorii s-a produs în contextul muncii în spital și dacă s-au respectat toate măsurile de protecție sanitară.

Întreaga comunitate medicală din Iași a fost zguduită de aceste tragedii, iar colegii celor doi tineri cer răspunsuri clare și măsuri care să prevină astfel de cazuri pe viitor. Rămâne de văzut ce va scoate la iveală ancheta oficială și dacă, într-adevăr, aceste două pierderi ar fi putut fi evitate.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: