Redactia.ro
Home » Știri » Moment impresionant la Vatican. Papa Francisc a sărutat brațul unei supraviețuitoare a Holocaustului

Moment impresionant la Vatican. Papa Francisc a sărutat brațul unei supraviețuitoare a Holocaustului

GALERIE FOTO (3) Moment impresionant la Vatican.

Moment impresionant la Vatican. În cadrul Audienței desfășurată miercuri la Vatican, Papa Francisc a făcut un gest de-a dreptul emoționant. Pontifuș a sărutat brațul unei supraviețuitoare de la Auschwitz, pe care avea tatuat numărul din lagăr, după care a îmbrățișat-o pe femeie.

Moment impresionant la Vatican. Papa Francisc a sărutat brațul unei supraviețuitoare a Holocaustului

Moment impresionant la Vatican. Papa Francic a sărutat numărul de lagăr al unei supraviețuitoare deportată al Auschwitz Birkenau. Lidia Maksymocwicz, în vârstă de 81 de ani se afla în Italia pentru a prezenta documentatul despre viața ei, având ca titlul numărul care i-a fost tatuat: „70072, fetiţa care nu ştia să urască”, un proiect realizat de asociaţia „Memoria Viva”.

Femeia a fost deportată în 1943 și a ajuns la Pavilionul copiilor, victimă a experimentelor medicale atroce ale medicului de război Josef Rudolf Mengele. Lidia s-a întâlnit cu Papa Francisc în cadrul Audienței de miercuri desfășurată la Vatican, moment în care femeia și-a suflecat mâneca pentru a-i arăta Papei numărul cu care naziștii îi marcau pe deținuții internați în lagărele de concentrare. Atunci, Papa Francisc i-a sărutat numărul tatuat, după care a îmbrățișat-o. Amândoi au schimbat câteva vorbe, după care femeia i-a arătat Papei numărul 3, indicând anii la care a intrat în lagărul de concentrare.

Papa Francisc ii saruta numarul de lagar

Lidia a supraviețuit acestor traume, asemeni altor deținuți, fiind eliberată în ianuarie 1945 de soldații sovietici și dată spre adopție unei familii de polonezi, unde a trăit crezând că mama ei a murit. În 1962, mama sa a fost localizată, aceasta crezând la rândul ei că fiica sa murise în lagăr. Titlul filmului este inspirat dintr-o afirmație a Lidiei: „Dacă ar trebui să trăiesc gândindu-mă la ură şi la răzbunare, mi-aş face rău mie însămi şi sufletului meu şi m-aş îmbolnăvi: ura m-ar omorî şi pe mine”, a declarat ea. Papa Francisc a surprins și în luna februarie, când a plecat să viziteze la casa ei din Roma, pe Edith Brucj, o poetă maghiară a Holocaustului. La 29 iulie 2016, suveranul pontif a mers în vizită în timpul șederii sale în Polonia lagărele de la Auschwitz și Beirkenau.

Lidia Maksymowicz

Comemorarea victimelor Holocaustului

Pe 27 ianuarie, România comemorează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Anul acesta, președintele Klaus Iohannia a transmis un mesaj pentru victimele de la Auschwitz. ”Holocaustul a lăsat cel mai negru bilanț din istorie și a deschis o rană care nu se va vindeca niciodată”, spune Klaus Iohannis într-un mesaj transmis de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, șeful statului adăugând că și ”România are partea sa de responsabilitate pentru vina teribilă de a-și fi asasinat proprii cetățeni evrei și romi”, a spus Iohannis.

Holocaust este un termen pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele,majoritatea din Europa, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”,  programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de Adolf Hitler. Printre victime s-au numărat și 1,5 milioane de copii, iar totalul lor a reprezentat circa două treimi din cei nouă milioane de evrei care trăiau în Europa Continentală.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: